Илиян Михов ще е трети вицепремиер в кабинета, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Михов ще облекчи работата на финансовия министър Симеон Дянков.

Това Борисов съобщи след срещата си с областния управител на Перник Иво Петров и кмета на града Росица Янакиева. В момента, за да изпълнява функциите си Симеон Дянков трябва да работи по 30 часа на ден, каза премиерът Борисов.

Искам малко да облекча контрола и малко да му помогна на Дянков в ежедневното наблюдаване на икономиката, тъй като искам всеки ден да знам какво става с нея , заяви още премиерът. Той обясни, че Михов освен че ще отговаря за усвояването на еврофондовете, ще помага и на финансовия министър Симеон Дянков за влизането на България в Еврозоната и на енергийният министър Трайчо Трайков при взимането на тежки решения в областта на икономиката.

Просто подсилвам правителството с още един ум, подчерта премиерът. Илиян Михов е един доказан специалист, макроикономист и човек, който има визия за развитието на България за следващите 10-20 години. Премиерът обаче ще прецени кога точно Михов ще дойде в България. Борисов припомни, че Кристалина Георгиева, Илиян Михов и Любомир Христов са негови икономически съветници от месеци наред.

Когато ни е нужен следващите месеци Михов да дойде като вицепремиер, който да помага на останалите министри и както в сферата на сигурността имаме МВР и ДАНС, така искаме и в сферите на финансите, икономиката и еврофондовете да имаме още един човек, обясни Бойко Борисов.

Новият вицепремиер няма да има администрация, която да тежи на бюджета. Точното наименование на ресора на Михов ще стане ясно след консултативни разговори със Синята коалиция и Атака тъй като става въпрос за структурни промени в кабинета.

Засега премиерът посочи като пример, че третият вицепремиер може да отговаря за политика на развитие.

Днес стана ясно, че Бойко Борисов вчера е изпратил официалната си писмена подкрепа за Миглена Плугчиева и за кандидатурата й в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Източник: БГНЕС