Оценките за слабото представяне на Румяна Желева при изслушването й вчера за еврокомисар са резултат от подривната дейност на левицата, смята премиерът Бойко Борисов. Нека поздравим БСП за подривната дейност, каза той в отговор на журналистически въпроси в кулоарите на парламента.

По думите му, клеветите срещу Желева са атака срещу правителството заради успехите му. Премиерът снощи е разговарял с представители на ЕНП, които са уверили Борисов, че Желева се е представила добре, че в този капан, в който са я поставили, е реагирала емоционално, но това е нормално за всеки един човек.

Бойко Борисов не смята, че е направил кадрова грешка с избора на Румяна Желева като предложение на правителството за еврокомисар. По думите му, е имало по "трагични" кандидатури за евродепутати от другите държави, но техните страни са ги подкрепили, вместо да ги нападат.

От няколко месеца знаехме как се работи срещу нас, каза Борисов в отговор на въпрос дали е очаквал действията вчера на НДСВ при изслушването на българската кандидатка. Той обаче определи БСП като основен генератор в кампанията срещу Желева. Единственото, което успяха да извадят срещу Желева, е един мним конфликт на интереси във фирма, която не е работила, каза премиерът. Той посочи, че от Желева знаел, че такъв конфликт няма.

Към БСП той се обърна с думите: "Те не са ме ядосали дори, гледах ги със съжаление и снизхождение, но на жена такова нещо не се прави."

Коалиция за България ще продължи да бъде корективна и алтернативна опозиция. Това заяви председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев при откриването на втората сесия на 41-то Народно събрание.

Не виждам основания да ви спестяваме критики, обърна се Станишев към управляващите. Той допълни, че сега вече всичко зависи от тях. Дано сте го разбрали след отрезвяването след многото празнувания по Нова година, каза Станишев и допълни, че вече няма как управляващите да се оправдават с наследството от предишното правителство.

Това управление може да бъде определено с две думи - популизъм и надменност, посочи Станишев. По думите му от ГЕРБ не се съобразява с реалния дневен ред на обществото, не предлагат адекватни антикризисни мерки. Той посочи, че през първата сесия на този парламент има по-малко законодателни предложения от предишния, като в същото време се правят постоянни промени на едни и същи закони.

Министърът на външните работи Румяна Желева дойде на днешното заседание на Министерски съвет, но отказа всякакви коментари пред журналисти.

Източник: bTV