Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов. Новата номинация за поста на е на Цветлин Йовчев, съобщиха от правителствената информационна служба.

След проведена среща между премиера Бойко Борисов и председателя на ДАНС Петко Сертов, на която Петко Сертов изрази желанието си да бъде освободен от поста, днес министър-председателят реши да удовлетвори молбата му и прие неговата оставка. Своето решение премиерът Борисов е съгласувал с президента на Георги Първанов.Номинацията на Цветлин Йовчев Йовчев за нов председател на ДАНС, която също е съгласувана с Георги Първанов, ще бъде гласувана на заседанието на Министерски съвет в сряда, 5 август, след което кандидатурата му ще бъде предложена на президента за издаване на указ за назначаване.

Цветлин Йовчев е роден на 07.05.1964 г. в Плевен. Женен, с едно дете. Завършил е ВВМУ „Никола Вапцаров" - Варна. Магистър по икономика от СУ „Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. Владее английски и руски езици. От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване". През м. октомври миналата година напуска ДАНС по собствено желание.

Министър-председателят Бойко Борисов е изказал своята благодарност на Петко Сертов за досегашната му работа начело на ДАНС и изрази желанието си за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията.

Източник/Снимка: БГНЕС