Истински се надявам до неделя ситуацията на българо-гръцката граница да бъде решена. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. България прави всичко за решаването на проблема с блокадата, каза още той.

Това е прецедент в Европейския съюз - за първи път се постави въпросът за компенсации. И това се прави под натиска на всички потърпевши, каза премиерът. Имал е много разговори с премиера на Гърция Георгиос Папандреу, но в този момент не могат да отговарят на исканията на фермерите. Ситуацията в Гърция сега е тежка и сложна, каза Борисов.

В разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу Борисов е обяснил какво става на границата. В ЕК има пълно разбиране за ситуацията, допълни Борисов. В ЕК се надяват гръцкото правителство да се справи с кризата. Първоначалните данни за щетите от блокадата са били за 10 млн. евро. Вече се прави детайлен анализ, фирма по фирма, какви са точно щетите, допълни премиерът.

Представители на държавното ръководство и администрация са всеки ден при хората, чакащи на границата, каза Борисов. Това, че на порции се пускат колите, донякъде решава въпроса, но така не може да продължава. Премиерът посочи, че се надява до неделя проблемът с блокадата да бъде решен.

Яне Янев попита дали посещението на Борисов през януари на границата е затруднило преговорите с гръцкото правителство. Борисов каза, че тогава протестиращите са обявили, че ще пуснат колоната чакащи камиони, ако българският премиер отиде да се срещне с тях и това е причината да замине.

Борисов е провел 30-минутен разговор с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Единственото, което той е помолил Борисов, е срещата да е на българска територия. Не само не сме влошили отношенията с Гърция, а точно обратното - надявам се в близките два - три месеца да открием нови ГКПП-та по границата с Гърция, допълни премиерът.

Източник: bTV