Очаква се бум на стачкуващи работници през пролетта, заяви пред PRO.BG Пламен Димитров, заместник-председател на КНСБ.

През пролетта недоволство ще изразят обидени бивши приближени на сегашната власт, коментира по телевизията Димитров.

От синдиката обаче обещаха да не подкрепят популистки действия, а само справедливи протести като тези на работещите в железниците.

Ако до утре хората в БДЖ не получат заплатите си, както е договорено с транспортния министър, от понеделник от КНСБ ще започнат протести, каза още Пламен Димитров.

В средата на януари синдикалните организации в железопътния транспорт и министърът на транспорта Александър Цветков се споразумяха за редовно изплащане на заплатите и авансите, като закъсненията да не надвишават 5 дни.

Димитров заяви, че социалните партньори търсят начин да заобиколят съвета на МВФ за замразяване на заплатите в бюджетната сфера и пенсиите. Според него първите антикризисни мерки на правителството са били погрешни, защото са „охладили допълнително" икономиката.

Мярката да се въведе четиридневна работна седмица, както предлага Икономическия и социален съвет (ИСС), е пожелателна, може да се приложи предимно в индустрията, на договорна основа, каза още Пламен Димитров, който е и член на съвета.

На 1 март самият Пламен Димитров предложи евентуалното въвеждане на четиридневна работна седмица като "добра антикризисна мярка". Според Димитров, няма пречка мярката официално да бъде въведена, за което ще бъде нужна корекция в Кодекса на труда.

Източник: Utre.bg