В следващия публичен скандал, ще бъде замесено името на президента Георги Първанов. Това каза пред Pro.bg политическият анализатор Велислава Дърева.

Според нея той е единствената силна фигура в момента. Той е стожерът на България, който трябва да бъде омаскарен. До момента всичко е омаскарено, освен президента. Той ще бъде атакуван", категорична бе Велислава Дърева. Тя прогнозира още, че „доклади от части колекции ще продължават да се вадят периодично от различни кланове в службите - ДАНС, МВР - и ще продължат да се произвеждат генно-модифицирани продукти като РЗС и Атака".

„Червените куфарчета" е „градска легенда, която от 20 години се върти", допълни Дърева. „Когато се говорят такива неща, трябва да има поне една сламка, за която да се закачиш. Защо 20 години никой не желае да види съвременните досиета от периода на т.нар. първоначално натрупване на капитал?", попита журналистът.

Според нея не БСП, а десницата е била тази, която в годините на прехода е държала всичко. „Колко години БСП не беше на власт? Не беше ли десницата, която държеше всичко. И първия закон, който внесоха не беше за реституцията, а за съдебната власт.

Само няколко дни по-късно 650 магитрати бяха изхвърлени, а 60 хиляди полицаи и барети ги последваха. Така си разчистиха пътя", обясни Велислава Дърева. Тя припомни, че след 10 ноември бившите тайни служби в България се разделиха на СИК и ВИС. „И когато тръгнат да разследват митични куфарчета, опират в тях. Затова никой не ги разследва", смята Дърева. Тя допълни, че се интересува от досиетата от последните 20 години, но се опасява, че истината за тях няма да излезе, защото „пак ще стигнем до тези хора, които произвеждаха предишните досиета".

По повод вътрешно-партийното напрежение в левицата, Велислава Дърева заяви, че това, което в момента се случва в БСП, е само в полза на ГЕРБ. Тя видя и политически знак в решението на пленума от събота да остави емблематична фигура като Георги Пирински, извън новото Изпълнителното бюро на партията.

„Той е стожерът, той е единият от символите за желание за реформа в БСП. А Националният съвет зачерква цялото това усилие. И тук е парадоксът: в началото заседанието единодушно прие декларация-оценка за 20-годишния преход в България, направена от самия Пирински, а после не го избраха в Бюрото", каза още Велислава Дърева.

Източник: БГНЕС