Възможно е да се предприемат нови, непопулярни антикризисни мерки. Правителството обмисля всички държавни служители да поемат здравното си осигуряване, заяви министърът на финансите Симеон Дянков. Той беше изслушан от депутатите, ден след като правителството реши да се вдигнат здравните осигуровки от 8 на 10%. Ако някой иска повече пари - да каже откъде да се вземат, заяви министърът.

От април приходите в държавния бюджет ще бъдат повече от разходите - обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По искане на БСП той отговори на депутатски въпроси за замразяването на заплатите в публичния сектор и за увеличението на здравната вноска с 2%.

"И от април нататък ние ще успеем да стигнем до такива нива, които смятаме, че са необходими за стабилността на българската икономика", заяви Дянков.

За евентуална корекция на бюджета може да се говори едва към средата на тази година, когато е ясно как се развива българската икономика, има ли изненади заради кризата и дали те са положителни или не, коментира финансовият министър.

По думите му в момента най-важно е да няма допълнителен натиск върху бюджета за допълнителни разходи.

"В смисъл, че ако някой каже на нас ни трябва още 100 или 200 млн. лв., трябва да каже и откъде ще дойде този приход", допълни министърът.

До дни правителството ще излезе с пакет от около 30 мерки за устойчив растеж на българския бизнес.

В кулоарите на парламента Симеон Дянков отрече да е знаел, че разговорът му с президента Георги Първанов се записва. Вицепремиерът и финансов министър отказа да коментира други теми след изслушването пред народните представители.

Източник: bTV