Сегашният зам. председател на Народното събрание и председател на Комисията по здравеопазване Лъчезар Богомилов Иванов, народен представител от ГЕРБ, е подал уведомление през 2009, но не е декларирал доходи в размер на 87 000 лв. от друга стопанска дейност и 11 520 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, пише в доклад на Сметната палата.

За 263 души проверките от Сметната палата по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности на ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2009 г., са приключили със заключение за несъответствие, съобщават от Сметната палата.

Сред имената са на бившия министър на външните работи Румяна Желева, която не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15139 лв от друга стопанска дейност.

Народният представител от ДПС Ариф Сами Агуш е подал уведомление, но не е декларирал доходи в размер на 29 496 лв. от друга стопанска дейност. Евродепутатът Илияна Йотова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 58 415 лв. от друга стопанска дейност и 5196 лв. от наем.

Бившият министър Ивайло Калфин нe е декларирал доходи в размер на 5190 лв. от друга стопанска дейност и 5400 лв. от наем. Бившият министър-председател и председател на БСП Сергей Дмитриевич Станишев не е декларирал доходи в размер на 18 000 лв. от друга стопанска дейност.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев е подал встъпителна декларация през 2009 г., но не е декларирал дялово участие на съпругата си в "Медико-диагностична лаборатория - Томовижън" ООД, гр. Варна и "Специализирана болница за активно лечение професор Темелков" ООД, гр. Варна. Депутатът от ГЕРБ Емил Делчев Димитров е подал встъпителна декларация на 05.08.2009 г., но не е декларирал придобити през 2008 г. 1/2 ид. ч. от гори с площи от 103.7 дка, 113 дка и 117.53 дка, находящи се в с. Дивчовото, общ. Тетевен.

Всички лица, в декларациите на които са установени несъответствия, са уведомени и са направени повторни проверки за окончателно изясняване на фактите. Чл. 4 ал. 6 от закона дава право на лицата да правят промени в подадените от тях декларации само до 31 май на текущата година. Промени след тази дата не са позволени от закона, пишат от Сметната палата.

Съгласно чл. 7, ал. 7 от закона, списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".

Източник: БГНЕС