За час и половина преди парламентарния контрол, депутатите не успяха да вземат решение дали да отстранят Емилия Масларова от поста й председател на комисията по социална политика в Народното събрание.

Народните представители ще продължат да обсъждат казуса на следващото си заседание. Мотивите за исканото отстраняване са, че имунитетът на Масларова е свален, тече прокурорска проверка и тя не може да продължи да изпълнява работата си.

„За исканото отстраняване на Емилия Масларова от председателството на социалната комисия се позоваваме на чл. 18, т. 7 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според която парламентът може да извършва промени в състава и броя на постоянните комисии", обясни вносителят на предложението Иван Костов от Синята коалиция.

„Ще работя в областта на труда и социалната политика, защото там ми е сърцето, там ми е квалификацията, там аз мога да работя, но искам предварително да заявя, че ако продължи този сценарий, аз ще напусна парламентарната комисия по труда и социалната политика", коментира след заседанието самата Емилия Масларова. „Мога да се откажа, когато моята парламентарна група реши това", допълни тя.

В началото на ноември главният прокурор поиска имунитета на Емилия Масларова да бъде свален, за да може тя да бъде разследвана, заради твърденията за злоупотреби със средства по програмата "Красива България".

Източник: БНР