Ако ГЕРБ допусне грешката да строи АЕЦ "Белене", това може да коства сигурността и управлението на тази партия. Това каза Мартин Димитров в парламента.

Синята коалиция иска изслушване на министър Трайчо Трайков във връзка с изказванията му за АЕЦ "Белене". Според Димитров това ще бъде много сериозно изпитание за българската икономика.

„Парите за този проект ги няма", заяви Димитров. По думите му, ако се тръгне през финансиране от бюджета, няма да има пари за пенсии.

Той посочи, че сключването на заем с Русия в размер на 2 млрд. долара ще доведе до невиждана и нечувана зависимост от Русия. „Технологията е остаряла и животът на тази централа няма да бъде особено дълъг", каза още Димитров.

Лъчезар Тошев припомни доклад на БАН за АЕЦ "Белене", че площадката е сеизмично опасна. „Изявленията са направени под силен натиск по време на посещението на Милер", посочи Иван Иванов и заяви, че при евентуален заем в размер на 2 млрд. евро от Русия, българските данъкоплатци ще бъдат много силно натоварени икономически от един проект, които е икономически необоснован.

„Ако в този вариант се реализира АЕЦ "Белене", ще обвърже много силно България енергийно към Русия, отколкото това успя да направи президентът Георги Първанов и Тройната коалиция", заяви Мартин Димитров.

Източник: Фокус