Народното събрание ще гласува промените в кабинета „Борисов" днес.

Министър-председателят Бойко Борисов предлага на Народното събрание да освободи Румяна Желева като министър на външните работи и Николай Младенов като министър на отбраната. Парламентът да избере Николай Младенов за министър на външните работи и Аню Ангелов, досегашен заместник-министър на отбраната, за министър на отбраната, предвижда проектодокументът.

На днешното заседание няма да бъде гласувана кандидатурата на професор Илиян Михов за трети вицепремиер. От СДС обявиха, че ще подкрепят промените в кабинета, за да се запази сигурността в условията на криза. Те обаче са против идеята за излизане от Валутния борд.

ДПС и Левицата ще са против промените в кабинета. Социалистите, защото смятат, че премиерът иска да замаже най-големия си външнополитически провал с Румяна Желева. За ДПС пък няма нищо друго, освен смяна на министри, без мотиви за това решение. Те обаче чакат парламентарни дебати, а не „съкратена процедура" за гласуване. Парламентарната група на „Атака" се очаква да одобри промените в кабинета.

„Промяната на кабинета „Борисов" беше неизбежна, защото независимо от това, че в момента г-жа Желева си е подала оставката и те се налагат по тази причина, ако тя беше избрана за еврокомисар, те щяха да се случат по същия начин", каза Румяна Бъчварова, началник на Политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов, в интервю за БНР.

Според Бъчварова изборът на Николай Младенов за външен министър е съвсем логичен, защото връзките между политиките, които провежда Министерството на отбраната и външното министерство на страната са естествени, логични - евроатлантическата ориентация, европейската ориентация на страната.

„Беше естествено министър Николай Младенов да поеме тези функции", допълни още Бъчварова и поясни, че издигането на Аню Ангелов също е съвсем логично, защото той е основна фигура в екипа на досегашния министър на отбраната и човекът, който стои зад реформите в армията.

На въпрос за включването на проф. Илиян Михов в кабинета началникът на Политическия кабинет на Борисов заяви, че това е по-неочакваното за широката публика, пък и за политическите партньори и опоненти.

Източник: Utre.bg