По никакъв начин не е предизборна кампания замразяването на и съкращаването на заплатите. За това ни принуждава световната финансова криза, заяви министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев пред бТВ.

Можеше правителството да се сниши и да остави на следващото правителството да се оправя. Друг вариант е да се правят съкращения на разходите. Не е възможно това да са социалните разходи. Възможността е да се съкратят административните разходи, категоричен е Станишев. Намаляват се с 15% заплатите на министрите, зам. министрите, областните и зам. областните управители, както и на всички с политически назначения.

Намаляват се разходите за командировки. Ще се стремим да запазим заплатите на хората работещи в публичния сектор. Но докато съм министър председател няма да се намаляват социалните разходи, подчерта премиерът Станишев. Мен са ме критикували вкл. и от БСП за заплатите в публичния сектор, спомняте си учителската стачка. Българското правителство цели да не бъдат намалявани заплатите на лекари, медицински сестри, учители, посочи министър председателят.

Аз не гледам много сериозно на икономическата програма на ГЕРБ, защото има разлика между думите и делата. Например погледнете София, Бойко Борисов обеща, че

след 2 години София ще е Виена, е не , отбеляза премиерът. По повод на решението на ВАС за отмяна на закона за кризисния щаб на боклука, Станишев каза, че е по-важно , че София е станала по-чисто.

Според него идеята за намаляване с 5% на осигурителните вноски, това означава намаляване на бюджетните приходи с 1 млрд. лева, което ще удари социалните разходи, посочи Станишев. Колкото до индустриалните паркове премиерът каза, че те вече се правят и то от правителството. Той посочи, че се притеснява от тежката политическа конфронтация в страната. Станишев даде за пример противопоставянето на опозицията при преизбирането на управителя на БНБ. А в условия на финансова криза разумното решение е именно преизбирането на тази ключова фигура във финансовия сектор, за да няма никакви сътресения.

За сценария след изборите е най-добре да има стабилно правителство, което да запази икономическата стабилност. Лошият сценарий е некомпетентно правителство, а има и още по-лош вариант - "избори до дупка", подчерта Станишев. От това ще пострадат най-бедните хора, допълни той.

Източник: БГНЕС

Четете още: Орешарски: Изоставане на бюджетните приходи с 6% към май