Българският премиер беше два дни на официална визита в Берлин. Маринела Липчева от радио „Дойче веле" внимателно изслуша неговите изказвания и предлага сега няколко цитата, които в Берлин звучат със сигурност по-различно, отколкото в София.

Борисов за борбата срещу престъпността:

"С отвличанията имаше огромен проблем, с магистралните грабежи - също. Затова първо с тях се захванахме. Едва когато започнахме да ровиме убитите и труповете по полетата, хората повярваха, че всъщност сме достигнали до едни от най - кървавите групи в страната."

Борисов за Цветан Цветанов:

"За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите или споделиха с нас в арестите и отидоха и посочиха трупове. Ние в момента разкриваме поръчкови убийства. Отиват и показват: "Ей тука в тая ливада има труп, ей тука някъде го копахме". Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове!"

Борисов за разликите между България и Германия:

"Не е едно и също да имаш граница с Франция или Австрия и да имаш граница от едната страна - Русия, Украйна, Чечения, Грузия, оттатъка - Молдова и Украйна, а от другата страна - Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Хърватия... Структурите на организираната престъпност във всичките тези изброени държави са много, много сериозни!"

Борисов за тежкия кръст на изборната победа:

"Ако не беше толкова трудно, хората нямаше да изберат нас. Щяха да са си пак социалистите, да си върви всичко мазно, бавно..."

Борисов за социалистите и Румяна Желева:

"Повярвайте ми, ние можехме много повече кирливи ризи да извадиме за тях, отколкото те за госпожа Румяна Желева. Госпожа Желева е един утвърден специалист, професор в Магдебургския университет в Германия, четири години евродепутат, но беше омаскарена по един безобразен начин."

Борисов за новия стил на управление:

"Опитваме се да налагаме европейски стил на поведение, но разбира се, когато ни нападат, сме безпощадни."

Борисов за кабинета си:

"Не искам нито хубавото, нито лошото от другите. Искам да носиме цялата отговорност ние сами и българите да знаят: ако сме добри - това сме ние. Ако не - такива шменти-капели като предишното правителство няма!"

Борисов за битката срещу корупцията:

"Ние слагаме кепенците на всичко. Отваряме-затваряме, докато можем!"

Борисов за конкурсите за обществени поръчки:

"Знаете ли как правиме в момента конкурсите за автомагистрала "Тракия"? Взели сме един немец в агенция "Пътища", господин Шолер, не знам дали е тука, който да наблюдава, само искам да наблюдава. Във военно министерство камери 24 часа наблюдават някой да не пипне, да не отвори, да види листчетата! Като в "Биг Брадър" сме! И комисията, отива - отваря: цена, време, който спечели, щото са европейски пари. Така правиме конкурсите в момента за инфраструктурните проекти! Камери 24 часа! Всеки може да отиде да погледне дали някой ходи да пипа листчетата!"

Борисов за срещата си с Ангела Меркел:

"Канцлерът ни даде необходимото самочувствие и подкрепа, че ако продължиме така, Германия ще стои зад нас и аз това й казах и на нея пред колегите, просто толкова е задължаващо това, че това е още една допълнителна тежест. Народът очаква ние да го оправиме, а пред вас аз поемам ангажимент да се справиме така, както трябва. Да се надяваме, че ще успеем. Трудно, но победата накрая ще бъде за нас!"

Източник: БГНЕС