"Демократите за силна България" /ДСБ/ стартираха новия политически сезон с искане да оглавят временна парламентарна комисия, която ще разследва сигналите за нарушения за изборите. Това намерение изрази лидерът на партията Иван Костов.

Комисията, според ДСБ, не трябва да се занимава само с изнасяне на факти и скандални обстоятелства, а подходът трябва на базата на данните да анализира причините довели до опорочаване на изборите. Ще бъдат анализирани действията на изпълнителната власт, готовността на прилагащите закона заради случаите на некомпетентност, контролният механизъм на изборите, основна цел на комисията ще е да се очертае кръгът от разглежданите проблеми като изборен туризъм, неравна тежест на вота, нарушенията от чужбина, контролирания вот, корпоративния вот, неравнопоставеност на участниците в медиите, правото на участие в изборите, т.е. уседналостта, разходването на средства в предизборната кампания и др.

На база на констатациите от анализа ДСБ предлага приемането на ново изборно законодателство за всички видове избори. Ако това се направи може да се стигне до гарантиране на честен изборен процес и оттам стабилност на политическата система. Приемането на тези закони трябва да стане в първата година от работата на 41 НС, смята Екатерина Михайлова.

Последните два парламента приемаха лобистки закони", коментира Иван Костов като допълни, че се надява този парламент да не направи това. Запитан за възможността Бойко Борисов да промени решението си за спирането на проекта АЕЦ „Белене", той отговори: „Откъде ще намери Борисов пари да върне българската държава като инвеститор, откъде ще намери десет млрд. евро?".

Тъмносиният лидер призова управляващите от ГЕРБ да се занимават повече с решението на проблемите на управлението и да направят управленската си програма до края на месеца. „Интересът на публиката е водещ и тези неща са най-лесни - всеки може да види, че някои коли са в розов цвят - ние нямаме нищо против тези неща да бъдат разкривани, но това е една задача, а другата задача е управлението", обясни той.

Дори и ГЕРБ да не направят програмата си обаче Костов няма да оттегли подкрепата си от тях. В изпълнение на предизборната си от ДСБ и „Синята коалиция" задават писмени въпроси - дали ще има годишен доклад за състоянието на националната сигурност и ще има ли нови документи, уреждащи сектора за сигурност.

Заедно с Ваньо Шарков са направили допитване до здравния министър д-р Божидар Нанев относно намеренията му да напише доклад за състоянието на здравето на българите. Към Бойко Борисов пък е изпратено допитване как ще защитава интересите на държавата в случаите със завзетите от бившия премиер Симеон Сакскобургготски земи и гори.

Източник: БГНЕС