Бюджет 2010 върви по план и се изпълнява главно заради повишения износ. За актуализацията на бюджета може да се говори едва в средата на тази година, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

В началото министърът направи кратък анализ на световната, европейска и българска икономика и отражението на кризата върху нея. Дянков специално подчерта, че износът на България плавно нараства от началото на годината - една тенденция, която не сме наблюдавали от август 2008 г. Заедно с това намалява вносът, което е добре за платежния баланс, но не е добре за приходите в хазната, добави той.

Симеон Дянков заяви, че е отворен към всички предложения, независимо от коя страна на пленарната зала идват, но заяви, че формиране на антикризисен щаб е остарял подход.

Дянков призна за бюджетния дефицит, който се формира през януари, февруари и март т.г., но то е вследствие на борчовете, натрупани от предишното правителството, както и разплащането по ДДС. През март този бюджетен дефицит ще е по-малък. Мнистърът на финансите заяви, че от април нататък би трябвало да излезем на плюс. Той каза също, че държавните разходи за 2010 г. минават 41%, но това е така за всяка страна в ситуация на криза.

Допълнителните проблеми за българската икономика могат да възникнат и през т.г. Заради международната конюнктура, както и поради вътрешни трудности, но за всеки извънреден разход, трябва да има срещу него допълнителен приход в бюджета. Дянков е убеден, че ако бъдат вдигнати здравните вноски на 10%, събираемостта ще се увеличи и ще имаме приходи от около 296 млн. лв. в хазната.

В отговор на предложението на Мартин Димитров от Синята коалиция да се създаде национален антикризисен щаб, който да прегледа и ореже всички излишни разходи, Дянков заяви, че самото понятие "антикризисен щаб", му изглежда демоде и той би предложил да говорим за подкрепа на устойчив растеж на икономиката.

Финансовият министър заяви, че от ГЕРБ ще предложат пакет от 30-та мерки, главно в подкрепа на българския бизнес, но всички допълнителни антикризисни идеи, независимо от която партия са инициирани, са добри дошли. След приключване на изслушването Симеон Дянков отказа да отговори на въпроси на медиите.

Депутати от ГЕРБ коментираха, че той няма тази възможност, защото му предстои пътуване извън страната.

Източник: БГНЕС