Вече правим разчети при излизане от кризата ДДС да бъде намален от 20%, колкото е сега, до 18%, дори, ако е възможно, до 16% в края на мандата на правителството, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща с представители на бизнеса в Добрич.

Дянков поясни, че е привърженик на единната ставка по ДДС, защото, ако веднъж бъде допуснат "пробив" в определен сектор, веднага следват искания за намаляване на данъка и в други браншове и данъчната система се "пробива" масово.

Министърът посочи туризма, където ДДС е 7 процента, като добър краен пример защо държавата не бива да диференцира ставката. По думите му намаляването на ДДС в бранша е довело до изграждането на много хотели, част от които вече са банкрутирали.

Надявам се през следващата година, ако приходите тръгнат нагоре, а аз съм убеден, че ще тръгнат, да имаме възможност да намалим осигурителната тежест до три пункта. Осъзнавам, че намалението от 1 януари 2010 година с два процентни пункта е необходима, но не голяма помощ и трябва да се направи повече, каза министър Дянков.

Вицепремиерът коментира предстоящото закриване на Агенцията за следприватизационен контрол и преминаване на част от функциите й в Агенцията за приватизация. Според него двете агенции ще се слеят до месец-два. Дянков смята, че не е явна нуждата и от Агенцията за приватизация, защото продажбата на активи през Фондовата борса е по-лесно, по-прозрачно и при по-строги правила.

Идея за създаване на Агенция за държавната собственост, която да се грижи за интересите на държавата в приватизацията, концесиите, изплащането на дивиденти в държавните предприятия, т.е. да съдейства държавата да бъде добър стопанин на своите активи.

Източник: bTV