Все още сме в криза и тя ще обхване както 4-тото тримесечие на годината така и първото тримесечие от 2010 г. Така финансовият министър Симеон Дянков анализира данните на ЕВРОСТАТ, според които България бележи спад от 5.8 % в ръста на икономиката за третото тримесечие.

Данните сочат, че България е на 5- то място сред страните с най-лоши показатели в Европа, като преди нас са Естония, Литва, Латвия и Румъния. Единствената страна, която е започнала да излиза от кризата е Полша.

Въпреки регистрирания спад в икономиката според Дянков вече се наблюдава съживяване в няколко сектора на индустрията- текстил, стъкларство, производство на мрамор и хранителни изделия. Според него това се дължи на първите положителни симптоми в борбата със сивия сектор.

Ръст на приходите отбелязват вече в Митниците от акциз, а през ноември той очаква и покачване на приходите в НАП от ДДС. Решаващ за това, дали ще бъде балансиран бюджета за следващата година са близките 50 дни.

Дянков следи всеки ден цифрата около 500 млн.лв. свързана с дефицита. Освен нея той спомена лошите изненади които му се сервират, като дълговете на БДЖ с 20 млн.лв. към кредитори и заплатите на железничарите за които липсваха доскоро 16.7 млн.лв.

Дянков беше категоричен че запазва неутрална данъчна политика. Относно критиките на президента за това, че по време на криза, парите за наука не трябва да спират. Дянков каза, че науката според президента са неговите приятели в БАН, които практикуват сталински модел.

България би излязла по-добре от кризата, ако бързо беше задействала механизми за нейното преодоляване, като малки инфраструктурни проекти. Вместо това кабинетът Станишев е инвестирал в големи инфраструктурни проекти и парите към икономиката са се забавили, защото са минавали през Банката за развитие.