Общите фундаментални принципи в здравната система не бива да се оспорват, коментира Емил Хърснев, финансист по време на втория панел на „Шумът на парите“.

Ние преживяхме години, в които тези принципи се оспорваха от правителство, което загуби твърде много време и усилия и не постигна нищо. Нещо повече след дълго обсъждане на неизбежното увеличаване на пенсионната възраст се проведе тристранен съвет и се стигна точно до обратното на това, което се обсъждаше седмици наред. Ето това се надявам да не виждаме или да виждаме все по-малко, коментира Хърсев.

Голям проблем е и онази част от пазара на труда в сивия сектор, който между другото е 35%. В същото време липсва налична регулярна статистика относно процента на работната сила, заета в сивия сектор.

Важно е и къде се насочват хората с образование. Има 58 икономически бакалавърски програми. При едва ли повече от три от тях има нещо смислено.

По отношение на предлаганите диференцирани данъци за различните сектори това е поредната дупка, от която ще започнат да изтичат бюджетни ресурси.

Главният проблем у нас – това което убива малкия и средния бизнес е именно номера с европейските доставки, които влизат у нас без ДДС или контрабандата.

По отношение на инвестициите от практиката ми виждам, че това, което се търси, е уседнала стабилна компания с твърди и ясни печалби. Такива има доста. В ситуацията на кризи и депресия доста намаля желанието на собствениците да продават.

Мисля, че има потенциал в тази насока, коментира Хърсев. Знам 20-на компании които имат потенциал има купувачи, но е необходима стабилност.

България би могла да е европейски шампион още тази година по отношение на инвестиции. Ако започне Южен поток и Набуко, или намерим инвеститор за Белене, то това би поставило страната ни доста пред другите по отношение на инвестициите.

Погрешно е схващането, че за да увеличим работните места трябва да се инвестира. Защото много от тези инвестиции бяха направени преди загубата на 350 000 работни места. Много от тях са заключени и са в състояние на бездействие, включително голяма част от тях финансирани по европейски програми.

Статистиката за чуждестранните инвестиции също е пълен провал. Вината не е в БНБ. За първото тримесечие бургаския районен съд например е направил проверка на службата си за вписване – там има 600 милиона лева, докато официално по това перо в БНБ фигурират сумарно 30 милиона лева.

В част от индустрията има капацитет за бързия рестарт на работни места, за които вече е инвестирано. Но са необходими инвестиции, които за да се пренасочат към работни места за хората от засегнатите от кризата сектори, като например строителството, намеси се в рамките на дебата за политиката на по привличане на инвестиции и Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch Group, който взе участие в панела, посветен на икономическите перспективи на България след Парламентарни избори’2013.

Има известен стремеж към концентрация в определени сектори, заяви Лъчезар Богданов. Според него обаче когато се прави политика за привличане на инвестиции, тя трябва да се конструира хоризонтално. Например не може да се развива например преработващо предприятие, без да има политика за стимулиране на производството на съответните суровини.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук