През последните шест месеца България предприе редица важни инициативи, които показват желание за реформа. Те са похвални. А за да постигне значими практически и измерими резултати, България следва да засили още повече усилията за реформа, се изтъква в "междинния" доклад на Европейската комисия за страната ни в изпълнение на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи.

От средата на 2009 г. насам, в отговор на препоръки на Комисията, България предприе най-вече мерки за повишаване на обективността при годишното атестиране на магистратите. Резултатите от тези мерки обаче все още не могат да бъдат оценени.

В сферата на съдебната реформа България предвижда подобрения в Наказателно-процесуалния кодекс, за да съкрати и оптимизира ефективността на следствието и съдебното производство. През последните шест месеца в България продължиха проверките на съдилища и прокуратури и те доведоха до многобройни препоръки и нарастващ брой дисциплинарни производства срещу магистрати, се казва още в доклада.

От ЕК посочват, че е похвално също така, че повече дела за корупция по високите етажи се следят в рамките на мониторинга на съдебната практика, но въпреки това някои важни дела все още протичат неоправдано бавно. През втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система бе подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени.

Източник: bTV