Голямата новина, произведена по време на панел „Инвестиции“ на шестото издание на „Шумът на парите“, бе предстоящото първично публично предлагане на производителя на енергийни барчета Roo'bar - Смарт Органик.

Виж още: Roo'bar обяви предстоящото си IPO на Шумът на парите

На панел Инвестиции участие взеха представители на водещи български компании, сред които Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие“ в Галакси Инвестмънт Груп, Данаил Данаилов, член на Борда на директорите на Спиди АД, и Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик АД.

Виж още: Силата на България е в нишовите продукти

„Секторът Биохрани е много подходящ за развитие. Колкото и да са развити, на запад те съставляват нищожните 3% от общия пазар на храните. Секторът расте бързо, но още е нишов. В България сме гъвкави точно за такива малки произдводства. Силата на България е в нишовите продукти“, коментира по време на форума Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик.

Перспективността на земеделския сектор се подкрепи и от Константин Бояджиев. „Все повече китайски компании се обръщат към Българо-китайската асоциация в Пловдив и във връзка с инвестиции в земеделски земи. Вече има голяма възможност китайски инвеститор да стартира малки производства в България с цел износ към Китай, след голяма сделка за земеделска земя“, сподели Бояджиев.

К. Бояджиев: Пловдив работи за привличане на инвеститори от Китай

По отношение на това, какво може да направи държавата, за да привлече инвестиции, участниците дадоха различни практични съвети.

„Първото, което може да направи държавата за повишаване на инвестициите, е на ниво чуждестранни аташета. Те обикновено са толкова заети с други дейности, че привличането на инвестиции им е от най-нисък приоритет. Може би ефикасно би било да се обвържат резултатите на аташетата с някаква форма на стимули. Това би могло да се направи лесно и бързо“

Б. Стефанов: Държавата да стимулира инвестициите на ниво аташета

„Набирането на инвестиции от далечни пазари е изключително трудно, но те не бива да се пренебрегват като възможност, според Константин Бояджиев.

„Процесът е бавен, изисква се изключително много информация, както и действия от страна на държавата. Но не по-малки проблеми съществуват и по отношение на близките пазари на инвестиции, заради неуспешния опит на редица компании в България.

В момента има голям отлив на европейски инвеститори, особено в недвижимите имоти, които напускат България, без да искат да чуят повече за страната ни. Сега с помощта на държавата би трябвало да покажем и в тези европейски страни, че не всичко е толкова черно, колкото някои вече разказват“, каза още Бояджиев.

Според Яни Драгов, държавата може да образова най-вече фермерите и земеделците. Много от тях, ако се насочат към биоземеделие, ще постигат по-добри доходи с по-малко усилия. В момента те произвеждат евтини суровини, които, заместени с биоземеделие, може да им генерират много по-големи доходи.

К. Атанасов: Световните активи са при балонизирани нива

„Предимствата на България са свързани с ниските данъци и разходи за труд. Има какво да се желае по други направления обаче, свързани със съдебната система, инфраструктурата, образованието и корупцията“, коментира по време на панела инвестиционният консултант Красимир Атанасов.

Шестото издание на форума Шумът на парите се проведе със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.