На въпроси на репортер на Profit.bg участниците в панел Капиталов пазар на форума „Шумът на парите" дадоха следните отговори:

Въпрос към Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на Карол: Оставате ли оптимист по отношение на българския капиталов пазар?

Оставам оптимист за развитието на капиталовия пазар в България. Необходимо е и много тясно сътрудничество с различни институции, но за момента се сблъскваме с доста затворени врати.

Въпрос към Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс:

Как се развиват плановете ви за експанзия на регионалните пазари и има ли интерес за търсене на инвестиционни възможности в чужбина и съответно бягство от БФБ?

Влизането на румънския пазар беше част политиката на Булброкърс за разширяване на дейността в региона. Офисът на Булброкърс в Румъния вече е факт и в момента се работи по техническите детайли около включването на румънската борса в платформата на компанията.

Въпрос към Прокопи Прокопиев, директор „Корпоративна политика" в Енемона:

Поглеждате ли към възможността за набиране на капитал извън БФБ или ще продължите да разчитате на българската инвестиционна общност?

Енемона отдавна е взела решение да бъде публична компания и едно от нещата, които в момента прави, е да търси капитали на капиталовия пазар.

Пазарът в момента обаче е замръзнал. В дългосрочен план въпросът, който стои пред компанията, е дали да замени привличането на капитали с друг инструмент, или да продължи в тази посока. Това от своя страна това води до нормалното поглеждане навън.

Допреди една година, компанията смяташе, че Атина е по-подходящата борса за двойно листване, но в момента това не е на дневен ред. В момента следим Варшава, но също така и и Осло поради някои особености на местния пазар.

Не бихме излезли обаче на тези пазари, ако там има аналози на Енемона, те са по-подценени и нямат ликвидност. В момента проучваме възможностите, но все още нямаме взето решение.

Форум „Шумът на парите" се провежда в момента в хотел „Шератон", София. Той се осъществява със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.