Участниците в Панел „Пазар на взаимни фондове" на финансовия форум „Шумът на парите", организиран от Profit.bg, се обединиха около идеята, че една от причините за отлив на средства от фондовете са високите лихви по депозитите, за които държавата трябва да помисли в посока на тяхното успокояване и съответно намаляване.

Те споделиха и мнението, че високите лихви всъщност означават и повече риск.

Като възможни механизми за охлаждане на депозитната война от страна на банките в България Никола Янков, председател на СД Експат Капитал, вижда в плаващия процент, който банките да заделят към ФГВБ според размер на лихвите по депозитите.

Друг възможен инструмент, за който би могло да се помисли, е увеличаването на задължителните минимални резерви на търговските банки в БНБ при депозити с по-високи лихви.

Самият той даде за пример Франция и САЩ, които преди време са прибегнали до административно регулиране на лихвите.

Подобни действия, според него, биха обезсмислили усилията на банките да привличат все повече ресурс. Това е така, защото с по-високите лихви по депозитите ще се увеличават и блокираните им средства, с които трезорите на практика няма да могат да боравят, докато в същото време, ще трябва да погасяват лихвените си задължения си по депозитите си.

Някои споделиха и мнението за нормативно налагане на таван на съответните лихви.

В панела взеха участие: Ивайло Пенев, портфолио мениджър, Елана Фонд Мениджмънт; Александър Николов, портфолио мениджър, УД Карол Капитал Мениджмънт; Стоян Тошев, Българска асоциация на управляващите дружества; Петко Вълков, - Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД; Никола Янков, председател на СД, Експат Капитал и Димитър Тончев, прокурист, ДСК Управление на активи. Модератор бе Владислав Панев, председател на СД на Статус Капитал.

Сн: Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал

"Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

Станете фен на Profit.bg във Facebook