ГЕРБ ще поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да проучи въпроса дали президентът Георги Първанов е нарушил конституцията с публикуването на стенограмата от разговора с финансовия министър Симеон Дянков.

Съгласно чл. 32 от основния закон никой гражданин не може да бъде записван без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. Искането на ГЕРБ ще бъде внесено официално на днешното заседание на Народното събрание. Припомняме, че прес-секретариатът на Първанов публикува стенограмата от разговора му със Симеон Дянков няколко часа след приключването на срещата.

Между двамата избухна лют спор след участието на Дянков в шоу. В това предаване Дянков на въпрос дали държавният глава е млад милиардер той отговори: не е млад.

Според хора от ръководството на управляващата партия, създаването на парламентарна комисия ще бъде първа стъпка към отстраняване на държавния глава от длъжност. Другите политически сили в парламента вече изразиха своите позиции по казуса. Синята коалиция и "Атака" настояха за предсрочно освобождаване на Първанов. БСП, "Ред, законност и справедливост" и ДПС застанаха зад президента с аргумента, че нямало правно основание за импийчмънт.

Ръководството на ГЕРБ обсъжда конфликта с държавия глава повече от три часа вчера след обяд. Днес се очаква от ГЕРБ да оповестят и декларация за спора Първанов-ГЕРБ, която е била приета на заседанието късно снощи.

Ако се стигне до искане за предсрочно освобождаване на държавния глава Георги Първанов това проекторешение трябва бъде подкрепено в пленарната зала от поне 160 депутати. Всички депутати извън парламентарните групи на Коалиция за България, Движението за права и свободи и Ред, законност и справедливост са 154.

Източник: БГНЕС