Има ясна причина, която прави разбираемо защо тук сме по-консервативни. Българската регулация е нещо като усмирителна риза за всеки случай – да не се повтори нещо, което се е случило.

Това каза пред БНР Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България (АББ).

Председателят на БСК Божидар Данев каза от своя страна, че банките трябва да оценяват рисковете предварително. "Но те понякога прехвърлят риска на кредитополучателя. Говорим за ликвидност на бизнеса, което е по-сериозно от ликвидност на ипотечни кредити.

Икономическата криза създава ниска ликвидност на бизнеса, който е бил по един или друг начин като обезпечение", допълни Данев.

Хампарцумян каза, че бизнесът има нужда от кръв в системата, пари, които да циркулират. Държавата, слава Богу, не може да печата пари. Но може да направи така, че да ускори оборота, бързо да се плащат сметките, обясни Хампарцумян.

Той каза за Еврозоната, че тя е в предверието на промени, които дано да са за добро. "Годините, които се задават са години, в които трябва да си намерим пътя за устойчив растеж.

Взели сме достатъчно мерки да не се повтори кризата от 1996-1997 г. в този си вид. Заемите трябва да се вземат, когато смятаме, че можем да си ги позволим", подчерта Хампарцумян, цитиран от БГНЕС.