Не бива да се оставяме на борсовата летаргия да ни завладее и такива форуми като „Шумът на парите“ трябва да има по-често, коментира Иво Сеизов, зам. председател на Съвета на директорите на инвестиционния посредник Евро Финанс и изпълнителен директор на управляващото дружество Сентинел Асет Мениджмънт.

Поставихме доста добри основи като инфраструктура, особено с търговската система XETRA. Това бе позитивен ярък сигнал за намеренията на българската финансова общност. За съжаление участниците на пазара все още не сме могли да консумираме ефективно възможностите на тази борса.

Инвестиционните посредници, които са основните участници, ползват инфраструктурата. Налице са изградени технологични приложения и др., които работят добре. Достъпът до пазара на българските инвеститори е изключително бърз, евтин и качествен. Дори много по-качествен от достъпа на индивидуалните участници в редица доста по-развити страни, коментира Сеизов.

Как се случва, че независимо от инфраструктурата, нямаме пазар и кой да поведе пазара, са два ключови въпроса, които често си задаваме.

Институционалните или индивидуалните играчи, кой трябва да е начело?

Не е реалистично да очакваме ритейл базата да поведе пазара ни. Знаем каква е базата, с която разполага ритейл секторът в сравнение с останалите страни в ЦИЕ ,и ние сме в дъното. Не можем да очакваме, че ще се създаде импулс на база на ритейл сектора. Това е концептуално грешно.

Разбира се, колкото и патриотично да звучи, пенсионните фондове трябва да дадат тласък на нашия пазар и да поведат компаниите.

Разбира се, трябва да се погледне и в какво да инвестираме? Не можем да накараме един пенсионен фонд да инвестира в каквото и да ,е само заради идеята да инвестира, предвид алтернативите от останалите пазари.

Нека да погледнем каква е организацията, кои са водещите компании. Ясно е, че без качествени компании със сериозен бизнес и генериращи кеш, е трудно да очакваме пазарът ни да стане атрактивен за индивидуалните и институционалните инвеститори.

Какво търсят клиентите? Те търсят компании, които генерират потоци от кеш. Няма как да очакваме клиентите да инвестират в инструменти, за които има съмнения, че запълват дупки. Кешът движи пазара и липсата му води до негативните състояния за родната борса, за инвестиционните посредници, фондмениджмънта и пенсионните фондове.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук