Външните инвеститори знаят много малко за българския капиталов пазар и поради тази причина са и предпазливи, заяви Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на KBC Securities по време на панел Капиталов пазар на организираният от Profit.bg финансов форум „Шумът на парите".

На практика се получава една ситуация, в която ние чакаме външните инвеститори да дойдат на БФБ, които пък от своя страна чакат раздвижването да дойде от нас и в крайна сметка нищо не се случва.

За външните инвеститори ние сме в един кюп с Румъния и прибалтийските държави, според Скарлатов.

За нас най-важно е да обясним макрорамката на чужденците и да ги запознаем с характерните особености на пазара, казва Скарлатов.

По отношение на значението на новите компании за пазара - те са свежата кръв на борсата. Най-ликвидните позиции на БФБ в момента са тези на новите компании, които организираха първични публични предлагания през последните години.

"Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.