Работодателите искат държавата да плаща 50% от заплатите в засегнатите сектори, стана ясно след срещата на работодателите с Мартин Димитров, лидер на СДС.

Да се увеличи периодът на работата на половин работен ден и до три месеца да се удължи срокът на неплатения отпуск с цел да се запази капацитетът в реалния сектор, който в момента е най-потърпевш от кризата, предложи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Освен него, на срещата с Димитров дойдоха представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, БСК, Българска търговско-промишлена палата и Съюза за стопанска инициатива. Според Велев, средствата за заплати от държавата към предприятията трябва да дойдат от значителни съкращения в държавната администрация, която е значително раздута до 450 000 души, обяви Велев. Работодателите са предложили редица от мерки, които биха могли да бъдат бързо въведени, за да може сектори като машинно-строителния, металургията, химическия и текстилния да бъдат запазени, докато не се върне търсенето на външните пазари.

Според Мартин Димитров, бързото връщане на ДДС, както и лихвите при забавянето на плащането, са едни от мерките, които могат да спасят бизнеса. Има опасност тепърва кризата да се задълбочи, заяви Димитров. Той уточни, че съкращенията в администрацията не трябва да се правят на сляпо, а чак след внимателен преглед и премахването на дублиращите функции в администрацията.

Според него, няма нужда от комисията „Кушлев", тъй като тя изпълнява ролята на данъчните служби и прокуратурата. Спокойно могат да бъдат уволнени 50 000 служители. Бизнесът прогнозира, че данните в икономиката за четвъртото тримесечие на годината няма да се влошат.

Източник: БГНЕС