"Приемам избора ми като голямо признание за работата на ГЕРБ в международен план през последните четири години, за българското правителство начело с премиера Бойко Борисов, като голямо признание за България в крайна сметка", заяви след избирането й за заместник-председател на ЕНП българският външен министър Румяна Желева. Тя допълни, че смята да се бори да стане ясно, че България наистина може повече, отколкото досега е показала, и изрази увереност че изборът й ще помогне за постигане на двете цели, очертани от премиера Бойко Борисов пред конгреса на ЕНП - възстановяване на европейското финансиране за България и влизане на страната ни в еврозоната.

Важното е, че вече сме в мястото, от което се управлява Европа. Важен е разговорът, който имах с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Не е случайно, че президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой пристига в понеделник в България. Подкрепата, която имахме, когато бяхме в опозиция, сега се пренася и в управлението ни на България, заяви след завършването на конгреса на Европейската народна партия министър-председателят Бойко Борисов.

Не биха ни гласували заместник-председателско място в ЕНП, ако не виждат борбата с корупцията, борбата за промяна на законите, като закона за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност. Тези сигнали се възприемат много ясно и точно от нашите партньори, заяви премиерът.

Според него никак не е лесно да искаш две толкова важни неща, които касаят изцяло европейските средства - премиерът имаше предвид поисканото от него съдействие от ЕНП за пълно възстановяване на европейското финансиране за България и за приемане на страната ни в еврозоната.

Това са политически, финансови и икономически решения. Ако беше лесно, да беше направено. Имаме подкрепа. Сега е важно да бъде мобилизиран целият административен капацитет на държавата, на общините, добави Борисов.

Много е важно да сме в еврозоната, това искаме да обясним на хората, каза премиерът и добави, че ще постави въпроса на започващия Европейски съвет.

Източник: bTV