Лихвите ще се успокоят на по-ниски нива от това, което наблюдаваме в момента, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, по време на банковия панел на „Шумът на парите", организиран от Profit.bg вчера.

Тези нива обаче, няма да са много по-ниски от сега наблюдаваните, допълни Павлов.

Лихвите в България се определят от външни условия, като последните са от ключово значение.

Там в момента има условия на много лесен достъп до пари, ниски лихви, които са част от процеса за справяне с кризата и възстановяване на европейската икономика.

Разбира се, ще дойде момент, когато тези стимули ще започнат да се изтеглят от икономиката. И когато този момент дойде, неизбежно ще има негативен ефект върху лихвите не само в Европа, но и у нас.

Тоест, това означава, че може да не наблюдаваме много по-ниски лихвени нива от настоящите в момента.

Преди кризата спредът между лихвите по депозитите и кредити в развитите европейски страни бе от 1%. У нас този спред беше в размер на около 5%, като в момента е 5.2%.

Преобладаващо мнение е, че след кризата спредът в чужбина ще е поне 2%, за да отговорят на очакваното затягане на изискванията към банките, които ще започнат да живеят в една нова действителност.

У нас спредът между депозитите и кредитите ще продължи да се стеснява, особено в условията на доближаване на България до еврозоната.

Самото присъединяване на страната ни към зоната означава все по-голяма стабилност. Но ще има и един по-невидим ефект.

Стесняване на изискванията в стандартите с останалите европейски страни, които у нас са по-затегнати. Това ще даде възможност на банките да продължат да редуцират спреда, а това са добри новини за клиентите.

За да се изпълни гореспоменатото обаче, има и някои „но-фактори", според Емил Ангелов, зам. изп. директор на Банка Пиреос.

На първо място трябва нивото на лошите кредити да спре да пада, защото в противен случай, то няма да остави много място за намаляване на спреда между лихвите.

Последното тримесечие на 2008 г. Нивата на лихвите по кредитите бяха малко под 10%. В същото време цената на кредитния ресурс - лихвите по депозити бяха 3.5%.

Рязкото намаляване на европейските лихви през последната година и половина доведоха до това цената на кредитния портфейл да падне до 9.25%.

Имаше повишение на лихвите по депозитите до 4.25%. Така стигаме до спред от 5%. Ако тогава лошите кредити бяха 3-3.5% обаче, в момента те са 10%. Това трябва да бъде компенсирано от спреда.

Форумът се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.