След 100 дни управление на Бойко Борисов оценките варираха между отрицанието на опозицията и небивалото одобрение за правителството. Опозицията постави 2.5, което според учителската методика си е чиста двойка, но с елемент на поощрение. Самият Бойко Борисов оцени правителството си за петица, т. е. е нещо като шестица, но с елемент на строгост, за да не се отпускат оценяваните. Меродавният глас на народа, според статистиката показва 78% одобрение, което преведено в оценки може би е между 5 и 6.

Какво се случи след 100 дни

Както винаги разборът на действията се оказа по-труден, отколкото общата оценка. „Ди пресе" директно заяви: много думи, малко действия.

Първият приоритет, който си постави Борисов, беше войната с корупцията, разкриването на престъпленията на кабинета Станишев, премахване на заменките и последната „перла" в короната- отнемане на горите на Симеон. Разпоредиха се толкова проверки, че накрая главният прокурор Борис Велчев дори протестира, че прокуратурата „не е пожарна".

Засега осъден бивш министър няма, а дали ще има- времето ще покаже, но мерките в тази насока спечелиха рекордно одобрение на правителството.

Съкращаването на държавната администрация, намаляването на разходите и овладяването на икономическата ситуация, мерките за повишаване на събираемостта на данъците, за по-бързо изплащане на заплати, удължаване на срока за обезщетения за безработица и рекордната скорост, с която беше изготвен Бюджет 2010 г. също са сочени сред успехите на правителството. В сферата на икономиката- частичното размразяване на европейските фондове според нас беше най-големият успех досега.

Енергийните проекти пък се оказаха препъни-камък в отношенията между премиер и президент, стигайки се до пряка намеса на Първанов. След като „А и Б" на предишното правителство беше, че България трябва да стане основен енергиен център на Балканите, всички руско-български енергийни проекти бяха поставени под въпрос. А този фон германският инвеститор се отказа от АЕЦ Белене. Как ще се развият нещата в тази насока също предстои да видим.

Между минусите на първо място ще посочим липсата на координация, която стана най-явна по време на дебата за фискалния резерв, когато в рамките на няколко дни правителството излезе с две коренно противоположни становища.

Гръмна и първият скандал с раздадени бонуси в Министерството на регионалното развитие и то на фона на обясненията на Плевенлиев, че пари за проекти и зимно почистване няма.

Ако обобщим, 100-те дни преминаха под знака на големи заявки за бъдещи действия. Дали следващите месеци ще се развият по оптимистичен или песимистичен сценарий, може би ще е по-ясно след още 100 дни.