"Ако успея да махна кучетата от улиците и котараците от общината, за мен това е достатъчно за тези две години". Това заяви в студиото на "Тази сутрин" кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев. Той се срещна на предизборен дебат с основния си опонент за поста - кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Фандъкова от своя страна подчерта, че стилът, който предлага "и който винаги съм имала в управленския опит, е съвместна работа с граждански организации, бизнес организации, синдикати".

Тя заяви още, че проблемите на София са известни - "те се виждат. За мен е важно, че програмата, която аз предлагам, е работеща програма. Част от проектите, които са заложени в нея, вече се реализират".

Фандъкова подчерта, че залага на европейското развитие на града с въвеждането на нови политики "предимно по отношение на екологията и акцент върху образованието и културата като ресурс, а не като социална дейност".

Кадиев пък раздели проблемите на София в три сектора - "транспорт и предвижване, който включва паркинги, градски транспорт. Другият сектор е чистотата и третият сектор - свободното време, който включва културата, спортни площадки".

Според него държавата е подпомагала софийската община, но по думите му тя повече не е можело да си позволи, защото е трябвало да лиши другите общини. Кадиев заяви и, че не е правилно обещанието на премиера 50% от данъците на софиянци да се връщат в общината.

На въпрос какви са отношенията му със Сергей Станишев, Кадиев каза, че имат някои различия, но в кампанията за кмет на София те са рамо до рамо. Той каза още, че няма лоши отношения с Бойко Борисов.

Дебатът протече при изключително добър тон и завърши с подарък - стихосбирка, която Кадиев връчи на Фандъкова.

Източник: bTV