Председателят на НС Цецка Цачева призова депутатите да се откажат доброволно от увеличението на заплатите си за първото тримесечие. В специално изявление по повод изказване на независимия депутат Яне Янев, Цачева заяви, че депутатската заплата не е фиксирана, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор.

В отговор на въпрос, тя каза, че месечното й възнаграждение е 3576 лв., а на народен представител - 2307 лв., съобщава БТА.

Възнаграждението на народните представители се регламентира в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, която норма не е променяна досега от Великото народно събрание насам, обясни Цачева, цитирана от Фокус.

В чл. 5 от правилника се казва, че народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Така на всяко 3-месечие главният секретар на парламента получава данни от НСИ.

За периода 1 януари - 31 март е получено писмо, съгласно което главният секретар на НС Иван Славчов е уведомен от председателя на НСИ за размера на средното възнаграждение в обществения сектор. То е по-високо с 37 лв. в сравнение с предходното тримесечие. Така се получава увеличение на заплатите на народните представители в размер от 111 лв. Това е подвижна константа и има вероятност през второто тримесечие това възнаграждение да падне, обясни Цачева.

„Категорично отричам всякакви спекулации за процентно увеличение на възнаграждения, твърдения за в пъти по-високи възнаграждения", заяви Цачева. „Моето възнаграждение се определя, съгласно чл. 6 от правилника, като трите средно работни заплати са увеличени с 55%. Толкова по размер е възнаграждението и на министър-председателя", добави председателят на парламента.

Заплатата на един редови депутат е 2307 лв. Върху тази база се получава процентно увеличение на базата на участия в комисии и заемани постове.

Заместник-председателите на парламента получават 45% по-високо възнаграждение от месечното възнаграждение на депутатите.

Председателите на Парламентарните групи получават с 35 на 100 по-високи заплати, заместник-председателите на комисии с 25 на 100, членове на постоянни комисии с 15 на 100 и парламентарни секретари с 10 на 100.

Текстът за формирането на депутатската заплата би могъл да бъде преосмислен, но няма механизъм, по който възнагражденията да бъдат твърдо фиксирана сума като размер, каза Цачева.

На председателския съвет на парламента на 10 март ще бъде поставен въпроса за обсъждане.

Едно от решенията може да бъде сумите, с които са увеличени заплатите на депутатите за първото тримесечие, да им бъдат приспаднати от възнагражденията за следващото тримесечие.