Нужда от спешна реформа във всички сфери, обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Наложителна е програма с реформи в сигурността, здравеопазването и образованието, както и в сектора на публичните услуги.

Кризата изисква програма със структурни промени и реформи, заяви Костов. Президентът Георги Първанов няма правомощия в областта на икономическата политика.

Правителството се забави с антикризисната управленска програма, което даде възможност в държавата да се появят разнопосочни сигнали, коментира Костов. От 8 години в България няма никакви реформи и това е основната причина да се натрупат проблеми, в която и да е сфера, заяви той.

Днес е първият учебен ден и за пръв път страната ни посреща 15 септември с толкова малък набор от първолаци, каза той. Около 500 училища в страната имат непълна натовареност. Български деца учат в смесени паралелки и тази тежест е паднала върху общините, подчерта Костов. Само в 40 града има ученици, които са на възраст за гимназия, коментира Костов.

Той не посочи кандидат кмет на столицата от ДСБ. Водят се разговори между представителите на Синята коалиция и ние ще подкрепим тяхното решение, коментира той в отговор на въпрос, дали ДСБ би подкрепила кандидатурата на Владимир Кисьов от СДС, бивш председател на Столичния общински съвет. ДСБ е готова да участва и подкрепи програма, която ще представи реформи и структурни промени за справяне с кризата, заяви лидерът на партията.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕСФото