Притеснителен е държавният рекет, който се упражнява върху бизнесa. Порочни практики влизат в арсенала на правителството и с полицейски хитринки се извършват действия, които го задушават, заяви бившият зам.-министър на икономиката и председател на съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев.

По думите на Куюмджиев, дори според Наказателния кодекс е рекет принуждаването от страна на държавата - фирмите, които са извършвали доставки на стоки и услуги да се откажат от 10 % от стойността на договора. В същото време, според левицата, държавата налага запор на сметките на фирмите и ги кара да подписват декларации, в които те трябва да описват своите контрагенти. До този момент фирмите, които са се отказали от тези 10 % са 68.

По думите на Куюмджиев, дори и икономическият ефект върху бюджета от тази мярка на вицепремиера Дянков, е спорен. Според икономистите на БСП, правителството създава недоверие и към банките, които се отказват да финансират проекти с държавно участие. „Никой не е убеден, че няма да се събуди с блокирани сметки, само защото някой негов контрагент не се е разплатил към държавата", коментират от БСП.

Куюмджиев информира, че фирмите, които завеждат дела срещу държавата за тази принудителна мярка постоянно биват подлагани на проверки от данъчна полиция, НАП и „и на хората им отнема безкрайно много време да обяснят, че нямат сестра". Въпреки това социалистите призовават бизнеса да съди държавата.

Причината за това е, че, според тях, „тези 10 % няма да бъдат платени от фирмаджиите, а от работниците". Данните от анализа на БСП сочат, че в момента 77 % от българите са „ужасно" уплашени от безработицата, а мерките на правителството, според тях, водят точно до нейното увеличаване.

Източник: БГНЕС