България и Румъния са много близки от икономическа гледна точка. Икономическият ръст в Румъния и България е много по-бърз, в сравнение с други развиващи се страни, каза Лучиан Ангел, председател на борда на директорите на Букурещката фондова борса.

По отношение на валутите, Румъния има една от най-стабилните валути в региона, което е в полза на инвестициите.

В Румъния, както и в България, по-голяма част от банковия сектор е чужд капитал. Нашите страни не могат да влияят на последиците от Базал III, но ние трябва да намерим начини как да финансираме икономиките си. Това е стратегическо решение за двете страни, да намерим начини да финансираме компаниите, които да създават работни места.

Вече не можем да разчитаме на големи преки чужди инвестиции, средствата, изпращани от емигрантите няма да са толкова високи, а спестяванията на домакинствата не са големи. Проблем за България е и че пенсионните фондове не инвестират достатъчно средства в България, както в Полша, например.

По отношение на обемите, на румънската борса дневният оборот е 10 млн. евро. Ние се опитваме да привличаме компании, които ще увеличат оборота и ликвидността.

Що се отнася до пазарната капитализация на борсите в Румъния и България към БВП, ние не можем да паднем по-долу от момента и оттук само може да има ръст на това съотношение.

Румъния може да бъде алтернатива за двойно листване на български компании. Румъния и България влязоха в ЕС едновременно. Борим се с всички в ЕС да се присъединим към Шенген. Чужденците считат България и Румъния за един регион и е подобряването на сътрудничеството между двете борси е стратегическо решение.

Създаването на общ индекс ще донесе приток на средства и смятам, че трансграничната ситуация между двете страни е печеливша при всички случаи.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.