Има график за изплащане на работните заплати, подписан от министъра на транспорта със синдикатите, за да се изплатят заплатите. До края на деня ще проверя и изясня случая. Това каза Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика по БНТ във връзка с днешната стачка на служителите на БДЖ.

Основен акцент тази година в социален план ще бъде борбата с безработицата - към края на месец декември нивото на безработицата е 9.13 % или 338 хиляди безработни, каза още министър Младенов. 7.59% е пък средното ниво за 2009 година. Оттук нататък има две неща, които трябва да се направят - националният план по заетостта с 65 млн. лв. и трябва да бъдат осигурени за около 38 521 безработни лица, смята още Младенов.

Паралелно с това е Оперативната програма „Човешки ресурси". Вече в цялата страна се приемат заявления с т.нар. „ваучърна система". Предвидени са 26 млн. лв. за обучение на 27 хиляди лица, за допълнителната квалификация на работещите извън работно време, уточни още той. Другата програма е „Отново на работа" и тя е за обучение на 8000 безработни лица и са предвидени 64 млн. лв. Това е за хора в предпенсионна възраст, които ще помагат на хората да гледат деца от 1 до 3-годишна възраст.

Други важни мерки, които също стартират от 1 февруари е адаптивност - за квалификация и преквалификация и обучение на работещите на половин работен ден като средствата, отпуснати за нея са 90 млн. лв. Програма „Развитие" ще тръгне от следващия месец за обучение на 65 хиляди лица, от които има гаранция, че 52 хиляди безработни ще започнат работата при различни работодатели и са предвидени 250 млн. лв. за тази програма, похвали се още социалният министър.

Във връзка с програмата „Лични асистенти" и новите правила за личен асистент, Младенов заяви, че в държавния бюджет са предвидени 3000 лични асистенти. Той поясни, че броят им е два пъти по-малък от миналата година, но за сметка на това се компенсира чрез Оперативната програма „Човешки ресурси", където след 14 януари ще бъдат осигурени допълнително 5 200 места за лични асистенти и то при много по-добри условия на 8-часов работен ден.

Според министър Младенов след 1 юли ще стане ясно с колко могат да бъдат увеличени пенсиите и заплатите на хората, но минималната пенсия трябва да бъде увеличена минимум с 5 %.

Годината ще бъде трудна, ще направим всичко възможно освен борбата с безработицата, да бъдат защитени и най-уязвимите групи.

Средно за цялата 2010 година се очаква безработицата да е около 11.4%, добави в заключение министърът на социалната политика Тотю Младенов.

Източник: БГНЕС