Четири проверки текат в момента в Министерството на правосъдието, съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Три от тях са назначени от ръководството на министерството, а четвъртата е на Сметната палата за дейността на ведомството през 2008 година. Първата проверка засяга наемите на сградите, ползвани за нуждите на правосъдието. Втората - строителните дейности, третата е по сигнал на Държавната финансова инспекция и засяга две обществени поръчки за доставка на трайни храни за затворите. Министър Попова обясни, че иска да анализира ситуацията в дълбочина, тъй като рискът да се прави заключение на базата на едно конкретно нещо, е твърде голям.

Тя е решила да не се намеква в обсъжданията между магистратите на концепциите за промяна в Наказателния кодекс на този етап, за да имат възможност подробно да обменят мнения. Въпреки това, Попова е разпоредила създаването на три „купчинки". Първата трябва да съдържа всички искания на магистратите, втората - всички проверки, които са правени преди, имащи отношение към случая, включително тези в Закона за МВР, Закона за специалните разузнавателни средства и т.н. Третата купчинка трябва да съдържа всички публикации на видни юристи с критики към предишните проекти, както и техни препоръки.

Екипният принцип на работа между прокуратурата и дознанието е неприложим в големите прокуратури и полицейски управления, смята Попова. Този принцип се прилага в европейските страни по отношение на тежката престъпност, което трябва да се случва и у нас, но няма логика в това дознателят да чака прокурор да излезе от заседание няколко часа пред кабинета му за всяко престъпление, смята министър Попова. Попова счита, че все още сме далеч от създаването на специализирани съдилища, тъй като за създаването им е необходим ресурс, какъвто в момента нямаме.

На среща с финансовия министър Симеон Дянков днес зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова ще представи визия за подобрения в контролната ни система, заяви Попова. Според нея „контролните звена, които съществуват в момента в държавата, са направени така, че да не работят ефективно". Тя обаче оцени като положително това, че новото правителство създава възможности за екипно сътрудничество между министерствата и посочи за пример сътрудничеството си с Божидар Димитров по отношение на даването на гражданство на българите в чужбина.

„Условията на работа не могат да бъдат наказание", заяви още Попова, изтъквайки отново нуждите на Софийския районен съд и Районната прокуратура. Според нея никой нормален човек не би се съгласил да работи при такива условия и на двете институции е необходима нова сграда. Разумно е преди да пипаме закона, всеки на своето място да си оптимизира работата, заяви Попова.

В групата, която ще обсъжда промените в Наказателния кодекс, няма да има действащи прокурори с изключение на зам.-главния прокурор Галина Тонева, уточни Попова. Ще участва и зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Групата ще бъде оглавявана от зам.-министъра на правосъдието Даниела Машева. До момента са получени 24 предложения за промени, заяви членът на Магистратския съвет Сотир Цацаров.

Срокът за изпращане е до 7 септември, уточни той. Повечето от сигналите визират пропуски в системата, позволяващи безконтролното отлагане на дела. Има и предложения страната, причинила отлагането на дадено дело, да бъде натоварена с разходите на другите страни. След като бъдат събрани сигналите, с тях ще се занимае законодателна група, която да реши кои промени могат да станат реалност.

Източник/Снимка: БГНЕС