До две седмици Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще излезе с конкретен план на действие по отношение на строителството на пътища. Това заяви в интервю за Дарик строителният министър Росен Плевнелиев.

Заложените промени предвиждат и премахване на Надзорния съвет като част от структурата на управление на пътната агенция, допълни още той. По-рано през деня председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов съобщи, че има готовност да си тръгне, ако пътната агенция премине към регионалното министерство.

Росен Плевнелиев коментира - „Надзорен съвет на НАПИ не е имало и не е необходимо да има. Ако искаме да се случват магистралите, те трябва да бъдат деполитизирани. Еврофондовете досега не бяха усвоени поради три основни фактора - най-маловажният от тях е многото несвършена работа от държавата. По-важните от тях са други - конфликти на интереси и политически натиск. Ако не избегнем това, ние няма да имаме магистрали и ще се упражняваме както и досега върху една голяма нула. От тази гледна точка надзорният съвет на НАПИ е ненужен, той прокарва политически интереси и категорично в реформата, която ние сме заложили и придвижваме, такъв няма да има. Смисълът на тази реформа е да се носи ясна отговорност - един министър, който, ако не се справи с магистралите, ще си ходи и един изпълнителен екип от трима души в Национална агенция „Пътна инфраструктура", които да си носят също отговорност, без политици да им казват коя фирма, по какъв начин, кога, защо и т.н."

Източник: БГНЕС