Най-трудното решение в живота ми беше да приема поста на министър, заяви Нона Каражова, министър на околната среда и водите пред Нова телевизия. Когато разговарям с приятели, ние винаги очакваме някой да дойде да ни оправи, затова реших, че нямам право да изисквам, ако не приема предложението, заяви тя.

От януари 1992 година съм в МОСВ като експерт. Работих там до октомври 1995 г. През последните две години бях консултант на общини по европейски програми. Хората може би оценяват качеството ми, че съм справедлив човек. Няма сектор, в който околната среда да няма опорни точки. Затова е важно е да се води открита политика, заяви Караджова. Успявала съм да балансирам в различни групи, които съм управлявала и съм постигала консенсус, допълни тя. Според нея са нужни бързи мерки за решаване на проблемите.

Висшият екип на министерствата, трябва да покаже на хората, че се работи, тогава и обществото ще го направи. Убедена съм , че ако хората видят, почтеност, справедливост и работливост към всички, те ще последват този пример, заяви тя. Промяната на общественото съзнание ще е постоянен приоритет на министерството. Това зависи от естетическите ни потребности. Време е хората да осъзнаят, че трябва да допринесат с малко, за да се промени средата, заяви тя. От 2000 г. имаше достатъчно време да се реши проблемът със сметищата в България.

През последните 4 години обаче са похарчени 750 млн. лева, от които не повече от 50-60 млн. лв. за сметища . Останалата част са харчени за пречиствателни станции в предимно малки села, според политическите решения в основно смесени райони. Има специална мярка по програмата за развитие на селските райони, където има възможност да се финансират именно малките села за пречиствателни станции, но парите не са насочвано към тях, защото контролът на Европейската комисия е много по-силен, отколкото разходването на средствата от националния бюджет, коментира министърът.

Тя даде за пример село Бойна с 350 жители в община Кърджали, на което са предоставени по ОП „Околна среда" средства за инвестиционен проект на стойност 1. 2 млн. лв., което означава, че самият проект ще е 10 млн. В момента трябва да избираме дали да строим пречиствателни станции в големите градове или в малките населени места, където дори в Европа има модерни септични ями, а не пречиствателни станции, което увеличава и таксите им за вода, коментира тя. В село Люляково със 1800 души са насочени 40 млн. лв. за пречиствателна станция, а никой няма ползва от това. За това ще има наказателна процедира.

Това население ще плаща високи такси за пречистване на водата, но ще плаща и глобите, каза Караджова. В края на август и началото на септември предстоят наказания срещу България, защото от 54 регионални депа, ние имаме построени само 20. От държавния бюджет до сега са похарчени 707 млн. лева за ненужни проекти, докато всички регионални депа щяха да струват 600 млн. лв. Нужен е ясен план за всички 70 пречиствателни станции, които трябва да бъдат изградени в България, заяви тя. Поръчала съм вече проучваме на какъв етап е подготовката за тези станции и ако представяме този план пред Европейската комисия ние ще срещнем разбиране, защото крайният ни срок е 2010 г., а ние няма да сме готови със всички станции до тогава.

„Въпросът е да се мобилизираме и да изразходваме средствата, така, че да бъдат полезни за цялото общество", заяви министър Караджова. Според нея, малките проекти трябва да се изпълняват по Програмата за развитие на селските райони, а МОСВ да се заеме с големите проекти. До момента екипът на новия министър не е направил преглед на договорите, сключени от предшествениците им в МОСВ. Караджова твърди, че заявените от бившия министър Джевдет Чакъров 90 % усвояемост на средствата по ИСПА, но има изключително забавяне в усвояването и не 90, а едва 28 % от парите са разплатени с изпълнителите.

Ако тези средства не бъдат усвоени до 2010 година страната ни ще трябва да връща всички от това е финансовия меморандум и то веднага. Ако това стане бюджетът на МОСВ ще олекне с 400-500 млн. лева. „Няма област, в която да заварваме нещо, което да е наред", коментира още Караджова. „Убедена съм, че този Министерски съвет има отлични министри и няма всеки министър да си дърпа чергата към себе си, за да бъде отличник", посочи още тя.

Министър Караджова не е разговаряла с министър Чакъров, защото не вижда полза от подобен разговор, след като е видяла какво е оставил след себе си в МОСВ.

Източник/Снимка: БГНЕС