Правителството на ГЕРБ ще приватизира българската енергетика, заяви депутатът на Коалиция за България Корнелия Нинова.

Според нея Българският енергиен холдинг е бил създаден, за да се окрупнят възможностите на сектора. Ако искаш да си сериозен играч, трябва да си крупен, заяви тя. Според нея унищожаването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) реализира интересите на ГЕРБ за приватизация в енергетиката. От два месеца парламентът не работи, не е гласуван нито един законопроект, обясни тя. Разбиването на БЕХ на дружества, част от които да бъдат продадени на борсата, не е изгодно и те ще получат по-ниска цена.

Следващата седмица в парламента ще бъдат разглеждани няколко международни споразумения и един закон внесен от Петър Димитров и Яне Янев. Няма парламентарен контрол, заяви тя и 30 мин. заседания на парламента само харчат пари на данъкоплатеца, обясни тя. Единственият проектозакон за нотариусите беше с лобистка цел, уточни тя. Управляващото мнозинство няма антикризисна програма. Замразяването на заплатите и пенсиите е грешка допълни Нинова. Тя уточни, че от началото на новата година ще бъде вдигнат акциза на горивата и акцизните стоки, което ще намали покупателната способност на хората, обясни тя.

Цялата дейност на Симеон Дянков - "поразяващата уста", има коефициент на вредно действие, заяви Антон Кутев. За нас е по-добре някои от министрите на ГЕРБ, да работят повече от колкото да говорят, каза той. Няма да има политически чадър за тези, които са нарушили закона, заяви Корнелия Нинова. Надяваме се, че управляващите ще имат мъжеството да кажат, че сегашните обвинения срещу кабинета на Станишев са били лъжа.

Нека да правят проверки, нямаме притеснения, допълни тя във връзка с нарушенията във фирма Информационно обслужване. На днешното заседание на ИБ на БСП не са били обсъждани стенограмата от заседанието на правителството на Сергей Станишев, в един от столичните вестници, в която се казва, че хазната е празна. Нямаше извънредни харчове в правителството на Станишев, заяви Антон Кутев. Нормално е финансовият министър (Пламен Орешарски) да се притеснява за държавата. Това му е работата, заяви Кутев. Никаква информация не е била скривана, към юни имаше 170 млн. лв. излишък обяви той.

Източник: БГНЕС