Не съжалявам, че се върнах преди година, тя беше тежка, но под чертата резултатът е добър. Не казвам, че сме стигнали върха, заяви Меглена Плугчива, бивш вицепремиер по еврофондовете и зам. председател на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове по Нова телевизия.

Към момента сме усвоили 1 % от европейските фондове, но зависи с кой се сравняваме, коментира тя и посочи, че Словения е усвоила 5.4%, Португалия - 2.7%, а Румъния 1.8 %. Ние сме от две години в Европейския съюз. Не бива да се забравят всички правителства на прехода. Новата ера не започва с правителството на Сергей Станишев. Всяко едно правителство е сложило по една тухла в храма на европейската интеграция на България, заяви тя.

Има 7 оперативни програми и за тях има одитен орган, който е окото на Брюксел в София.

Очаквам положително одобрение на оценките за съответствие до 21 ноември, заяви тя. За мен Европейската комисия не е големия брат или учителката с пръчката , а наш партньор, заяви тя. Миналата година получихме становище на комисията , че нашата одитна агенция не работи добре и я преструктурирахме в независима одитна агенция към Министерство на финансите. Привлякохме от големите одитни агенции експерти с опит и от март месец тази агенция работи, тя прави оценката за съответствие и казва,че информационната система която контролира всеки евро цент е изрядна, коментира Плугчиева. Не може да се обявява,че ще бъдат уволнени 70 хил. държавни служители, това ще срине държавата, заяви тя.

Върнати са оценките за съответствие по 4 програми, но няма опасност от загуба на евросредства, акцентира бившия вицепремиер по еврофондовете. Румяна Желева стоя в Брюксел две години и влиза в общото говорене за загубените пари. Тя или не знае, или не е разбрала. По оперативните програми няма опасност да бъдат загубени пари, пропуските обаче трябва да бъдат изчистени. С постоянство и повторение може да се набере скорост. Ако някои си правил илюзии, че след влизането на европейския съюз ще потекат парите, е бъркал, коментира тя.

По ФАР и САПАРД продължава работата. Тези, които крадат трябва да бъдат наказани. Създаде се впечатление, че прокуратурата е била подтискана досега, затова там където има проблеми, те да бъдат решени. Даже и да е имало неуредици, те би трябвало да бъдат докладвани и санкционирани., заяви тя. За затягане на контрола са опростени правилата за кандидатстване и е усилен контролът. Не съм била началник на министрите , защото съм нямала правомощия да ги уволнявам.

Това, което можеше да се свърши по административен път е свършено, но аз не мога да заместя съдебната система.

Очаквам през септември ще бъдат пуснати парите по предприсъединителните програми. Но вижте какво прави новото правителство, то е наело за ръководител на Фонд земеделие човек с по-малко от две годишен стаж да управлява 232 млн. евро по ФАР .

Имаше проблеми между министерството на околната среда и водите и регионалното, имаше проблеми и в земеделието. Трудно мога да отговоря за 4 годишния мандат на министрите. Още януари месец поисках доклад за свършеното и за удължаване на срока за депата.

За основните бенефициенти по инфраструктурни проекти в сдружението на общините е предвидено безплатно обучение на експерти от общините, за да могат сами да пишат проектите си, обясни тя. Според нея между 40 % и 90% е подготовката на проектите по отделните оперативни програми. Има 9 хил. проекта внесени в министерство на земеделието и администрацията се задъхва и не може да ги обработва.

Източник/Снимка: БГНЕС