Настъпи обрат в делото за пране на пари срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Експертиза оборва основната теза на прокуратурата, че парите, източени от САПАРД, са изпрани в курорта "Дюни".

Според заключението на вещите лица няма данни за нерегламентирани плащания от офшорната компания "Кингстън ентърпрайсиз" към черноморския комплекс, чийто собственик е бил Стойков.

В експертизата се казва, че парите, които са превеждани от "Кингстън" на "Дюни" са от чужди туроператори, които са довели реални туристи на нашето Черноморие.

Заключението засега не беше прието от съда, защото прокуратурата поиска цялата счетоводна документация, върху която са работили вещите лица, да бъде приложена по делото.

Преди минути защитата на Людмил Стойков докара в залата два кашона и един плик с документи. Заседанието по делото продължава и в момента.

Припомняме, че според обвинението в периода 2002-2005 г. като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание и без правно основание, бизнесмените и техните съучастници са получили субсидии за около 14 млн. лв. по САПАРД.

Престъпната група е изготвяла фалшиви документи за съществуващи стари машини, които са преминавали през няколко европейски страни и се предоставяли като нови в съответното звено, което се занимава с предоставянето на средства по програма САПАРД.

Източник: БНТ