Изабела Олшевска, директор развитие на пазара на Варшавската фондова борса, бе гост на форум „Шумът на парите“ по покана на Profit.bg.

„Варшавската фондова борса е една от най-старите в света,“ заяви Румен Соколов, модератор на панел „Капиталови пазари“. „Основите й се зараждат още през 17-и век. Борсата е сред лидерите на IPO в Европа, като отстъпва единствено на Лондонската борса по този показател. Каква е тайната на успеха, г-жо Олшевска?“

„Вярно е, че фондовата борса в Полша се заражда още преди векове,“ каза Изабела Олшевска, „ Но като модерна борса ние сме все още млади. Модерната борса е създадена през 1991 г. и в последните години изживява период на растеж. Това, към което ние се стремим, е „органичен растеж“. Тези две думи са много важни за нас – „органичен растеж“. Ние се стремим към нови клиенти, нови перспективи.

След присъединяването ни към ЕС определено сме в период на разцвет, като се стремим да бъде отворени към МО, като също така работим в тясно сътрудничество с местните брокерски къщи, международни инвеститори, местните брокери и емитенти. Това е нещо, което преди това не се е правило у нас.

В този смисъл тайната е първо - отварянето към международната общност. Преди това международните инвеститори трудно имаха достъп до нашите пазари, но това се промени.

Втората тайна е създаването на общност на финансови фондове. В началото бяха 15 частни фонда. Нашата борса е силно ориентирана към инвеститорите. Инвеститорите днес имат само 5% ограничение за инвестиции в чужбина.

Трябва да отбележим, че нашата борса е средна по мащаб, но ние искаме тя да играе в малко по-различна лига. Тук обаче има голяма конкуренция. Регулациите играят много добра роля за растежа. Регулациите и растежът карат бизнеса да се насочва към борсите, но борсите трябва да са готови за това. Технологиите трябва да се развиват, но те са свързани с големи разходи .

В момента пазарите са в период на криза. Важни в близко бъдеще ще бъдат сливанията и придобиванията, партньорствата. Големите борси като Лондонската, Нюйоркската, Дойче Бьорсе също имат своите приоритети в тази насока.

В момента в Полша текат реформи в пенсионната система.

Правителството помага много на борсата – много приватизации бяха извършени чрез борсата.

През 2010 г. на борсата бе извършена приватизацията на най-голямата осигурителна компания.

Другата тайна – диверсификацията. Моделът на традиционната борса вече е изчерпан и днес диверсификацията е много важна.

Преговорите с Виенската борса

На въпрос, свързан с преговорите за евентуално сливане с Виенската фондова борса, г-жа Олшевска заяви, че това е труден за отговор въпрос. Варшавската фондова борса е обществена компания и следва да се спазват правила за разкриване на информация.

„Мога да кажа, че за момента сме провели първоначални разговори. Първо трябва да си отговорим на въпроса какво ще означава това за целия пазар. Трябва да установим каква ще е добавената стойност за нас и за целия пазар. В преговорите трябва да гледаме няколко хода напред.

Съвсем скоро нашата борса ще излезе с позиция за това дали има смисъл от тази стъпка.

„Варшавската борса въведе нова платформа на търговия. Каква беше целта за това?“

„Да в средата на април ние въведохме новата система UTP.

Това е само първата стъпка към модернизирането на технологиите. Следващата стъпка ще бъде смяна на технологиите за търговия с деривативи. Новата система подобрява капацитета на борсата за работа, има нови функционалности.

Каква е целта? Новите технологии в днешно време са задължително условие. Предишната ни система също беше добра, но беше добра за 20-и век, а тази е добра за 21-и век.

С нея се надяваме да привлечем нови клиенти. Ние имам добра база от местни брокери и инвеститори, но целта ни е да сме отворени към цяла Европа.

Новата система осигурява нови клиенти и лесен достъп за тях.

След месец ще въведем и нова функционалност - за инвестиции, основани на скоростта.

И още - стремим се към развитие на нови продукти. Ще въведем нови опции за търговия на единични акции. Параметрите на старата система бяха недостатъчни за тези цели.

Стремим се към по-тясно сътрудничество с банките. В момента банките се притесняват, че търговията с лихвени проценти ще се измести в Лондон. Ноевата система ще ни помогне да бъдем на ниво с новите продукти,“ завърши госпожа Олшевска.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук