„В новия бюджет няма цели и политики" - така бившият министър на финансите Пламен Орешарски оцени Бюджет 2010 в студиото на телевизия PRO.BG.

„Написано е, че са заделени повече пари за здравеопазване, екология, инфраструктура, образование... Когато има много приоритети, няма приоритети", допълни той. В същото време той оцени позитивно усилията на новото правителство да направи един балансиран бюджет.

Според него сега е времето на правителството да прави реформи, защото има голяма обществена подкрепа.

„Аз обаче не ги виждам или са много неясни - ще се съкращават болници, разходи... Засега основните успехи са свързани с финансови ревизии. Всички министри се превърнаха във финансови ревизори и това ще оправдава бездействието за известно време", според Пламен Орешарски.

Той смята, че правителството на Сергей Станишев, в което беше министър на финансите, е имало „един от най-спешните мандати" и обвиненията, че е докарало страната до фалит са „пропагандно клише". Той припомни, че само преди две седмици в официалнен европейски доклад за публчинните финанси, България е поставена сред първите 5 от 27-те страни на Евросъюза. „Съжаляавмам, не можах да изкарам на първо място страната, но пожелавам това на г-н Дянков", каза Орешарски.

Той предрече, че събраните приходи за следващата година ще са много по-малки от предходната. „Новата пица ще е доста по-мъничка от старата", каза Пламен Орешарски в стила на наследника си Симеон Дянков. Има риск и да не бъдат събрани очакваните по- високи приходи от повишения акциз на цигарите, според него. Единствената последица от това решение ще е: „Високият скок на акциза ще даде силни стимули за контрабандата - това показва практиката".

Пламен Орешарски е скептик и по отношение на усвояване на европейските средства. Бившият финансов министър смята също, че новото правителство гони инвеститорите от страната: „Сигурно не е саботаж, не иска да гони инвеститорите, но с непремерени изказвания създава несигурност в инвестиционния климат.

Какво например си казвате, ако първо ви кажат, че фискалния резерв ще бъде сложен в търговска банка, а после, че това няма да се случи... така някой наши съграждани си вложиха парите в пирамиди". Този коментар Пламен Орешарски направи по повод оттеглянето на RWE от проекта за АЕЦ "Белене".

„Сигурността е преди доходността и това е важен принцип в публичните финанси. Сигурно има нужда да се научат базисните принципи, а после да се правят упражнения с практиката", посъветва Пламен Орешарски.

Източник: БГНЕС