Сериозни изпитания очакват българските общини през тази финансова година. Това каза в Плевен депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

За сравнение той припомни, че през 2008 г. местните финанси заемат 20 % от консолидираната фискална програма, а в бюджета за 2010 - 12 %. Можеше ли да бъде по друг начин, попита той.

Вярно е, че по време на криза трябва да се съобразяваме с тенденцията на свиване. Но през тази година това, което виждаме като намерения са за отстъпление от процеса на фискална децентрализация и общините ще бъдат едни от най-засегнатите в този контекст.

Това контрастира на ярко обявяваните намерения преди изборите как централната власт е длъжник, не искам да напомням и какво се говореше каква част от данъците трябва да останат в общините.

Сега, 6 месеца по - късно нещата са с точно обратен знак, оцени финансовата политика на правителството Орешарски. Положителното според него е, че новото правителство запази ниския размер на преките данъци и не се изкуши да заложи голями дефицити в бюджета. "Поне на този етап има желание да държи един балансиран бюджет.

Около 500 млн. лева е дефицитът в края на миналата година. Но това е по местната методика. По Юростат методиката цифрите са доста по - високи и аз очаквам от тази методика дефицитът да надхвърли 2%. Съвсем логично е фискалната политика да е подчинена на една цел - смекчаване на ефектите и спомагане икономиката по - бързо да излезе от кризата. Не виждаме политики за реформиране на ключови публични сектори.

Има дебати само за закриване на болници, силна непоследователност в провежданите политики - административната реформа, която беше шумно рекламирана до момента не е извършена. Изводът е, че ако до даден момент ние понесохме по - леко тежестите на кризата, сега ми се струва, че това ще се отложи поради отсъствието на нужните политики, каза още той.

Депутатът от "Коалиция за България" Румен Петков каза, че общата оценка за бюджета на община Плевен е за един дебалансиран бюджет. За поредна година общината разглежда приемането на бюджета като административна процедура, а не като най-важния инструмент за правене на политика на територията на общината. През последните години в община Плевен нищо ново не се случва.

Управленските процеси в община Плевен се свеждат до администриране. В този смисъл няма какво ново да се случи, освен да се направи един бегъл анализ на бюджета и какво да се ореже допълнително. Антикризисната програма на община Плевен виси някъде встрани от бюджета. Общинският съвет погазва нормативни документи, които той самия е приемал. Това е бюджет, които не предполага развитие, а свиване. И това е вече за поредна година.

Ние като опозиция не можем да променим рамката, философията на бюджета. Показателите са ясни - през последните години продължава тенденцията приходите да се свиват, което показва, че степента на икономическо развитие в общината е в низходяща посока.

Тревожна е тенденцията към намаляваща събираемост на местните данъци и такси, каза още бившият вътрешен министър в кабинета на Сергей Станишев. Според Румен Петков всичко това не е резултат от работата на администрацията на общината, а е лична отговорност на кмета на общината и на най-близкия му кръг. В момента според него няма реален диалог между местните власти и финансовото министерство.

Нарушеният диалог води до съкращаване на възможностите да се формират балансирани бюджети на общините. "Искам като контрапункт да подчертая, че изминалите четири години бяха най-добрите в икономическо отношение за общините в Плевенска област.

Ще спомена само плевенската окръжна болница, болницата в Червен бряг, Гулянци, реконструкцията на пътя Плевен - Никопол" каза Петков.

На въпрос какво ще каже за обвиненията за укриване на писма от ЕС той каза следното: За съжаление не беше казано кое точно писмо е скрито. Кореспонденцията между нашите звена и ЕС беше и е много активна. Затова ми е трудно да конкретизирам.

Нужно е да се види в конкретност - кой е получил тези писма, всички тези писма са копирани поне няколко пъти до различните адресати, така че това твърдение е несериозно - сега е януари, малко повече от 6 месеца от поемането на властта от ГЕРБ и затова не приемам сериозно подобни намеци като причина.

На въпроса дали отговаря на истината твърдението на Борисов, че бюджетът е преправян 700 пъти по време на предишния кабинет бившият финансов министър Пламен Орешарски отговори: Вероятно отговаря. Никога не съм броил колко пъти съм правил корекции на бюджета според това което законодателят е приел като нормативни актове. Текущите корекции са един добър способ за управление на финансите.

Излишък 3% и 38% разход от общия обем на БВП беше бюджетът през 2009. Това в никакъв случай не се вписва в тезата на това правителство, че е имало „голямо харчене". Тази година разходите са 41% от БВП. Но никой не казва, че има голямо харчене. Напротив, всички се оплакват от съкратени средства, каза Орешарски.

Трудно бих си позволил да коментирам действията на правителството за назначаването на трети вицепремиер, каза Пламен Орешарски. Ще кажа обаче, че като обосноваване за това беше използван изразът за "подсилване на екипа", което показва само по себе си, че има слабост сега. Михов е добър учен, познавам неговите статии и разработки, но трябва да се види дали ще може да се впише в правителствената структура, каза още той. Според Орешарски най - тежките месеци на кризата са били февруари и март миналата година.

"Това че не говорихме истерично по това време, не означава, че човек не може да види цифрите и да разбере кога е било дъното на кризата. Не очаквам задълбочаване на кризата, очаквам по-скоро малък ръст, който вече се потвърждава и от международни институции.

Аз оставам сравнително оптимистично настроен, че още тази година и тук може да се почувства по - благоприятен среда, с уговорките които направихме. Миналата година 21 държави от 27 завършиха с дефицити над 3%, някой като Гърция са с над 10% дефицит.

Развитите икономики не правят тези дефицити защото не се сещат какво друго да направят. Те просто ги използват като инструмент за съживяване на икономиката" завърши Орешарски.

Източник: БГНЕС