ПК по социална политика в НС отстрани Емилия Масларова, депутат от Коалиция за България като председател на комисията.

Предложението бе прието с 14 гласа „за" и 5 „против". За искането си депутатите се позоваха на чл. 22, ал. 1, т.2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Тя гласи, че председател или зам. председатели на ПК се освобождават, когато парламентарната комисия се произнася по искането с мнозинство повече от половината от членовете си.

Припомняме, че след като главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Масларова и тя сама се отказа от него, от Синята коалиция поискаха тя да бъде отстранена от председателското място на социалната комисия в НС. Главният прокурор Борис Велчев е внесъл искане в 41 то НС за сваляне имунитета на народния представител Емилия Масларова, съобщи на 6 ноември Стелияна Кожухарова говорител на главния прокурор.

Искането е по предложение на Софийската градска прокуратура и е за престъпление по служба. Според искането Масларова е нарушила процедурата по закона на обществените поръчки, като по предварителни данни е нанесла щети за 9 806 601 лв. Бившият социален министър се разследва чл.282 ал.3-престъпление по служба и по чл.203 от НК за длъжностно присвояване. По първия параграф законът предвижда от 3 до 10 години затвор, а по втория 5 до 20 години.

Прокурорските проверки по случая са започнали през 2008 г. обясни същия ден председателят на парламента Цецка Цачева. Прокурорската проверка срещу Емилия Масларова е започнала по сигнал от Съюза на репресираните в Стара Загора и заради ремонта на бившата работническа поликлиника в града.

В мотивите Борис Велчев посочва, че в периода 2007- до 2009 г. Масларова в качеството си на министър на труда и социалната политика е нарушила регламентите за извършването на обществени поръчки с цел да набави за себе си и старозагорския бизнесмен Венцислав Драганов облаги, като от техните действия са настъпили щети за близо 10 млн. лв. Посочва се още, че Венцислав Драганов стои зад фирмата спечелила обществената поръчка за ремонт на бившата поликлиника.

Източник: БГНЕС