Депутатите отстраниха от председателския пост в социалната комисия Емилия Масларова от ПГ на Коалиция за България. Решението бе взето със 112 гласа „за", 58 гласа „против" и без „въздържал се".

„Има 3 хипотези за освобождаване на председател - при обективна невъзможност да си изпълнява задълженията за срок от 6 месеца, системно неизпълнение на задълженията и нарушения, но нито една от тях не е налице", обясни Любен Корнезов от Коалиция за България.

Парламентарната група на Коалиция за България обяви, че напуска ръководствата на парламентарните комисии на това Народно събрание в знак на протест.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви: „Ако г-жа Масларова беше си подала оставката и временно да се оттегли до решаване на този казус, би било морално. Това е въпрос на морал, а не на параграф и на член".

За освобождаването на Масларова бяха подаде две искания.

Едното е на съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Разискванията по тяхното предложение бе прекъснато миналата седмица. Тогава депутатите се позоваха на чл. 18, т. 7 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според която парламентът може да извършва промени в състава и броя на постоянните комисии.

Второто искане за предсрочно освобождаване на председателя на Комисията по труда и социалната политика е на Геновева Алексиева от ГЕРБ и група народни представители.

Източник: Utre.bg