Свиването на публичните разходи и преди всичко на разходите в социалната сфера допълнително "помпа" кризата, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров на пресконференция в Добрич, предаде БТА.

По думите му има ясна разграничителна линия между действията на правителството на тройната коалиция и сегашния кабинет. Нашата философия беше, че в условията на криза държавата трябва да направи всичко възможно не само да не свива публичните разходи, а максимално да ги увеличава, за да противодейства на неблагоприятните тенденции. Това е стратегия, която следват в общи линии всички големи държави, коментира народният представител.

Димитров допълни, че с предприетото максимално свиване на публичните разходи от новото правителство страната затъва все повече в кризата и, обратно на очакванията, икономическото състояние се влошава. И това не би могло да бъде извън контекста на политическото доверие, каза депутатът.

Димитров поясни, че за съжаление българската икономика е изградена по типа на т. нар. "буферната икономика", която работи за чужди компании, когато те са в разцвета си и нямат капацитет да изпълнят всички заявки. България получава заявки на принципа на ишлемето, но в условията на криза този "буфер" се свива, за да се запазят чуждестранните компании-майки.

Страната в момента е на дъното, или в пика на това свиване. Ако Западна Европа вече излиза от кризата, трябва вероятно да минат поне година и половина-две, за да започнат компаниите-майки да изнасят част от своите поръчки. Затова не съм голям оптимист, че от средата на тази година българската икономика ще тръгне решително напред, каза Петър Димитров.

Той смята, че не е реална прогнозата и за завръщането на инвеститорите. Според депутата атаката срещу проекти за вятърни генератори и соларни съоръжения и възможното налагане на мораториум върху тях допълнително ще прогони инвеститорите.

Източник: bTV