Според Института за модерна политика у нас, работата на парламентарния контрол е незадоволителна и неефикасна. Това пише в мониторингов доклад за дейността на НС, изготвен от института.

Срещу профанизацията на парламента като институция се обявиха от Института за модерна политика. В сегашния си вид парламентарният контрол е повече от петъчна говорилня, която се занимава с отдавна неактуални въпроси. Това каза Борислав Цеков и се аргументира така: "Фабриката гръмнала днес, те отговарят в парламента след три месеца. Абсолютен формализъм."

От института укориха дейността на парламента по отношение на дейността на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и за контрола на ДАНС: "Не е ефикасна борбата с престъпността, когато се окаже, че се провежда полицейска операция и след това съдът съвсем основателно е принуден да отхвърли всичките протоколи за претърсване, изземване и т. н., защото те са незаконни."

Повече от половината от наблюдаваните от института законопроекти попадали в сферата на сивото законодателство, което накърнява гражданските права и принципите на добро управление, казва юристът Ивелина Алексиева: "Ние сме разглеждали 35 законопроекта, внесени от управляващото мнозинство. 20 попадат в зоната на сивото законодателство - Законът за събранията, митингите и манифестациите, НПК, Законът за електронните съобщения, два законопроекта в социалната сфера, медиен законопроект за промени в Закона за радио и телевизия, внесен от „Атака"."

Източник: БНР