"Какъв е този доклад и аз питам. Не знам до кого е адресиран и дали съществува. Според информацията адресирана първо до единия, а после до другия премиер, има противоречиви данни. Информацията, която излиза от ДАНС трябва да стига навреме, бързо и в равни обеми както до премиера, така и до президента. До мен не е стигнала такава информация"

Това каза президентът Георги Първанов в Шабла, където се провежда учението "Есен 2009", в което взимат участие трите рода въоръжени сили. "Оставам на страна факта, че такъв супердоклад, който да визира десет министри едва ли е възможен. Той трябва да се базира на конкретни сигнали за отделните хора. Ако някои го е поръчал той трябва да обясни за какво става дума." , каза той. Главнокомандващият заяви, че не желае да коментира подозренията за злоупотреби в армията.

Той допълни, че не иска да битовизира тази дискусия. Според него трябва да бъда направена една много сериозна проверка на онова, което е заварено и със сигурност трябва да има наказания там където има злоупотреби. Президентът заяви, че подкрепя приоритетите посочени от новия министър на отбраната Николай Младенов и допълни, че те са част и от приоритетите на консултативния съвет по национална сигурност.

По думите на Първанов в условия на криза армията трябва да е по-високо конкурентноспособна. Главнокомандващият посочи още, че Законът за отбраната беше приет много трудно и го определи като компромисен. Той приветства създаването на работна група, която да изчисти дефектите му.

По повод на работата на новото правителство, Първанов заяви, че все още е рано за цялостна оценка на първите му стъпки, тъй като трябва да минат поне още 100 дни.

Много е важно да се направи една внимателна преценка на наследеното, но успоредно с това вече трябваше да има една много сериозна антикризисна програма, която да не се свежда само до икономии и до свиване на администрацията на отделните дейности, заяви Първанов. Теорията и практиката учат, че изходът от кризата не е само в свиването. Трябва да се намери ресурс за да се инвестира в производството и потреблението, допълни той.

Бившият премиер Сергей Станишев също отрече да е получавал от ДАНС доклад за корумпирани министри от неговия кабинет. За такъв документ се заговори вчера, след като бившият секретен сътрудник на Агенцията Алексей Петров огласи съществуването му в медиите.

Източник: БГНЕС